Sporthírek

Átadták a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát

Átadták a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát

Orbán Viktor miniszterelnök az átadási ünnepségen hangsúlyozta: kevés igazi minőségi akadémia van minden sportágban, de a kosárlabdában nem indokolatlan a Nemzeti Kosárlabda Akadémia névválasztása, mert ehhez foghatót sehol az országban nem talál az ember.

A miniszterelnök emlékeztetett: a kosárlabdának régen is voltak hagyományai a  városban, de "a diadalmenet akkor kezdődött igazán", amikor a magyar kosárlabdasport "fenegyereke", Rátgéber László Pécsre érkezett. Kiemelte: "mi szurkolók játékosokat akarunk látni a pályán, nem játékszereket", hanem hősöket, akik "a magasba repítik a magyar kosárlabdát".  Orbán Viktor arról is beszélt, a Pécsi Tudományegyetemnek előbb-utóbb megállapodást kell kötnie a sportolókkal, hogy a diákok az egyetem ösztöndíjas képzésében tanulhassanak tovább. Fontos, hogy a tehetséges sportolók itthon maradhassanak, és "ne azért menjenek ösztöndíjasnak Amerikába", mert itt nincsenek meg a feltételek - mutatott rá.

 

Átadták a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát

Fontos, hogy a tehetséges sportolók itthon maradhassanak

 

Rátgéber László, az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a mai nap mérföldkő és hatalmas lehetőség arra, hogy az akadémia a magyar kosárlabdázás olyan alappillére legyen, amely példát mutat professzionalizmusával, utánpótlás-nevelő munkájával. A cél az, hogy nemzetközi szintű játékosokat neveljenek, ezért az akadémia nemcsak pécsi, hanem nemzeti ügy - mutatott rá. Az egykori szennyvíztelep helyén megvalósult akadémia egy három pályából álló kosárlabdacsarnokkal, állandó lelátóval 400 ember számára, továbbá 1500 férőhellyel bővíthető mobil lelátóhellyel rendelkezik. A kiszolgáló helyiségeken túl a sportkomplexum működéséhez kapcsolódva 60 férőhelyes kollégium, irodák és előadótermek is épültek.

 

MTI/T.D.