Sporthírek

A SIOSZ a Sportiskolai program lebonyolítója

A SIOSZ a Sportiskolai program lebonyolítója

A sportállamtitkárság együttműködést kötött a Sportiskolák Országos Szövetségével (SIOSZ), ennek értelmében a 2018/19-es tanévtől a SIOSZ a hivatalos lebonyolítója a Sportiskolai programnak.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Nyíregyházán a Bujtosi Uszoda alapkőletételén mondta el, hogy a hazai utánpótlás-nevelés célja változatlanul az, hogy a tehetséges gyermekek számára - az ország bármely pontján - biztosított legyen a versenysport, a színvonalas edzés, s azok feltételei. Ezt a célt hatékonyan szolgálja az az átfogó utánpótlás-nevelési stratégia, melyben hatévestől egészen 23 éves korig anyagilag és szakmailag is támogatja a kormány a gyermekek, fiatalok sportpályafutását. Megjegyezte, hogy ennek első eleme a Sportiskolai program, mely szerinte stabil alapja a hazai utánpótlás struktúrának, s annak működtetése a sporttörvény tavaly hatályba lépett módosításával, a sportért felelős államtitkárság hatáskörébe került.

 

A SIOSZ a Sportiskolai program lebonyolítója

A Sportiskolai program stabil alapja a hazai utánpótlás struktúrának

 

"Ezzel egyidejűleg megvizsgáltuk a program közel tízéves működését és a gyakorlati tapasztalatok alapján megállapítottuk, hogy szükséges a rendszer újragondolása, illetve átalakítása" - jelentette ki Szabó Tünde. Az új finanszírozási struktúra, a sportiskolai támogatások hatékonyabban szolgálják a program célkitűzéseit, a sportszakmai feladatok megvalósítását, s a sportiskolai rendszer szereplőinek érdekei is fokozottabban érvényre juthatnak benne. Az együttműködés keretében a SIOSZ, mint a sportiskolák országos, általános hatáskörrel működő érdekképviseleti szervezete, felelős a sportiskolai feladatellátáshoz kapcsolódó költségvetési támogatási rendszer hatékony lebonyolításáért, és szakmai kapcsolatot tart mind a sportiskolákkal, mind a sportállamtitkársággal. Ezen felül javaslatot tesz a program szakmai tartalmával, koncepcionális fejlesztési irányaival kapcsolatban, valamint elősegíti a szakmai párbeszédet és ellátja az intézmények érdekképviseletét.

 

MTI/T.D.