Sporthírek

Az új úszóaréna rohamtempóban épül a Dagálynál

Az új úszóaréna rohamtempóban épül a Dagálynál

Budapesten járt Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója, és megtekintette a Grupama Arénát is építő Market Zrt. munkálatait. A sportszervezet vezetője elégedett volt budapesti úszóaréna készültségi fokával, terveivel.

"Biztos vagyok benne, hogy rendben elkészül az uszoda. Orbán Viktor miniszterelnök nélkül mindez nem jöhetett volna létre" - mondta Marculescu, aki külön megköszönte a támogatást Tarlós István főpolgármesternek is. A FINA vezetője és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos egyúttal aláírták az aréna végleges terveit. Fürjes Balázs elmondta: "Mi két év alatt felépítjük, ami a világban többnyire négy-öt évig tart. A 49 milliárdos összköltségű beruházás ötezer magyar embernek ad munkát, ötezer magyar családnak biztosít megélhetést." A mérnökök, a szállítók, a kétkezi munkások nem csupán egy úszóarénán dolgoznak, hiszen azzal párhuzamosan területrendezés is zajlik. Elkészül többek között egy 900 méter hosszú gátrendszer, egy közlekedési csomópont, kerékpárút, gyalogos sétány, játszótér is - mondta a kormánybiztos. A 2017-es úszó-világbajnokságot Budapesten és Balatonfüreden rendezik július 14. és 30. között. A világbajnokságot eredetileg a mexikói Guadalajarában rendezték volna, de 2015 februárjában Guadalajara visszalépett a rendezéstől. 2015 márciusában a 2021-es világbajnokságra készülő Magyarország átvállalta a 2017-es világbajnokság rendezését.


Az új Puskás stadion és az új úszóaréna 3D-s látványterve, Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos nyilatkozik a projektekről.


"A versenyuszoda a világbajnokság ideje alatt 15 ezer nézőt lesz képes befogadni, de alapesetben 5000 férőhelyes lesz. A két 50 méteres medence egyaránt állítható falu, a bemelegítő-medencének ráadásul a padlója is állítható magasságú lesz". A komplexumban műugró-medence, tanmedence és fitnesz edzőterem is lesz - mutatta be a versenyhelyszínt Fürjes Balázs. "Az új Dagály a vb-t követően a magyar úszó- és vízilabdasport bázisa lesz, de az angyalföldi és újpesti gyerekek úszásoktatását is megoldja." A világbajnokság várhatóan ráirányítja a figyelmet Magyarországra, a vb alatt is több tízezer turista jön majd a fővárosba - mondta el Fürjes Balázs -, de a hat milliárd emberhez eljutó közvetítések a kormánybiztos szerint felbecsülhetetlen hasznot fognak hajtani. Az óriás toronyugrást várhatóan a Batthyány térnél rendezik, hátterében a magyar Országházzal.


MTI/MCOnet