Sporthírek

Ezek lehetnek a budapesti olimpia helyszínei

Ezek lehetnek a budapesti olimpia helyszínei

A fővárosi testület elfogadta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot, az úgynevezett mestertervet, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) benyújtandó garancialevelet.

Az előterjesztők úgy vélik, Budapest településszerkezete kiválóan alkalmas az olimpiai játékok megrendezésére. A konkrét helyszínek kiválasztásnál figyelembe vették Budapest hosszú távú városfejlesztési stratégiáját.  A csepeli szigetcsúcs és környéke lenne a a budapesti olimpia központja


A tervezett olimpiai szerkezet két térségből és hét klaszterből áll. A Duna-térséghez tartozik az Olimpiai Park - mely a központi helyszín lenne -, a Margitszigeti és az Óbudai-sziget klaszter, a városfejlesztési térséghez pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget klaszter. Ezeken kívül vannak különálló helyszínek is, mint az Etele tér, a Testvérhegy és a Nagytétényi Lőtér. Az Olimpiai park klaszter a Kvassay-zsilip térségében, az észak-csepeli szigetcsúcson, valamint Pesten a Soroksári út mentén elterülő alulhasznosított, részben használaton kívüli területeken, Budán pedig a Kopaszi-gát park területén és fejlesztési területén helyezkedik el.


budapest.hu / MCOnet