Sporthírek

Ingyenes önvédelmi oktatás Hegyvidéken

Ingyenes önvédelmi oktatás Hegyvidéken

Az ingyenes önvédelmi oktatást Makai Viktória hétszeres magyar bajnok ultrafutó elleni 2018-as támadás hatására indultták el.

Hegyvidéken szerencsére nem történt hasonló eset, és annak érdekében, hogy ez így is maradjon 2 programot hoztak létre az aktívan sportolók védelme érdekében. Megszerveztek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Hegyvidéki Önkormányzat és a MoM Sport támogatásával februári vasárnapokon egy 3 alkalmas önvédelmi oktatást és létrehoztak egy Pánikgomb elnevezésű telefonos applikációt, aminek a használatát a MOM Sportban rendezett sajtótájékoztatón ismertették a közönséggel.

 

Az első önvédelmi órára máris nagy volt az érdeklődés több mint ötvenen érkeztek. A következő órára a nagy sikerre való tekintettel még több embert várnak. Az oktatás a Hegyvidéken élőknek ingyenes.

 

nvdelem 2

Fotó forrása: hegyvidek.hu 

 

Buranits Ildikó a MoM Sport ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy a nők kellő tudással rendelkezzenek az önvédelemhez, mert ha magabiztosan lépnek fel a támadóval szemben egyből megnőnek az esélyeik. Mezei György muay thai, thaibox szakoktató egy ennek megfelelő programot állított össze.

 

Sárfalvi Péter, a sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint az önvédelmi oktatás és az applikáció egy jó lehetőség és segítség azoknak, akik egyedül, eldugottabb, kinti részen szoktak sportolni. Ha nincs idő elfutni muszáj valahogy megvédeni magunkat. Remélhetőleg hamar elterjed az országban hasonló megoldás erre a problémára.

 

A futópályák főleg ligetes részen vannak, ezért nem mindig tudják biztosítani a tökéletes bevilágításukat. Ebből jött az applikáció ötlete. Persze ez az applikáció nem csak futóknak lett kitalálva, hanem minden olyan nő számára, akik eldugottabb helyen laknak vagy közlekednek. Az ingyenes alkalmazáson keresztül lehet riasztani a Hegyvidéki Rendészetet mindössze két gombnyomással. Tudnak szóban segítséget kérni, GPS segítségével látják, a személy pontos helyzetét, valamint még három telefonszámot is be lehet rögzíteni a rendszerbe, ahova megy egy segélykérő sms. Ez alatt a telefon egy hangos szirénázó hangot is kiad elrettentésképpen.

 

Ez a szolgáltatás egyenlőre csak a XII. kerület határán belül működik, de egy hasonló program kifejlesztésével az ötlet bárhol felhasználható.

 

A későbbiekben remélhetőleg az egész országra kiterjed ez a kezdeményezés.