Magyar Utánpótlás Sport

A jövő olimpikonjai? Bemutatkoznak a Simon testvérek - 2. rész

A jövő olimpikonjai? Bemutatkoznak a Simon testvérek - 2. rész
Ritkaság, de előfordul, hogy a komoly sportolói tehetség jó szelleme egy családon belül többször is „kísért”. Napjaink talán leghíresebb sporttestvérei az ukrán Klicsko fivérek, de nekünk, magyaroknak is megvannak a kiemelkedő sportoló testvérpárjaink. Gondoljunk csak a vízilabdás Steinmetz- és Varga fivérekre, a kézilabdás Iváncsik testvérekre, vagy a jégkorongozó Vas Jánosra és Mártonra. Nem kell félni, hiszen ezen a téren is érkezik az utánpótlás! Bemutatkoznak a súlyemelő sport reménységei: a Simon testvérek.

Simon Bence az AYOF-en

A riport első részében sok mindent érintettünk. A "második félidőben" szó lesz töbek között a szövetség nehéz pénzügyi helyzetéről, a srácok étkezési szokásairól, hobbijairól, a támogatókról és egyebekről.

Simon Áron és testvére, Bence 2008-óta edzenek keményen, a sportágat, a súlyemelést tudatosan választották, mindenféle külső ráhatás nélkül. Jelenleg mindketten a Testvériség SE súlyemelői. Elért eredményeikkel nem hencegnek, szerényen sorolják, ha szóba kerül, mi mindent értek el eddig.

A beszélgetésünk közben édesanyjuk néha bekukkant és kiegészíti fiai – talán túlzott szerénységből addig nem említett – eredményeit bemutató listát, de a sportág, a szövetség helyzetével kapcsolatban is elmondja véleményét:

„Az a baj, hogy nem mindenhová viszik ki őket, mert egyszerűen nincs pénze a szövetségnek. A nagyobb versenyeket nem tudják kifizetni. Most nem csak róluk van szó. Tényleg nagyon tehetséges gyerekek vannak most a csapatban. Tíz éve nem voltak ilyen jó eredmények az utánpótlásnál!” – utal a litvániai Klaipedában tartott, ifjúsági korúak Európa-bajnokságán elért kiváló eredményekre az édesanya. A kontinenstornán a korosztályos válogatott három tagja is dobogóra állhatott, így az utóbbi évtized valóban legjobb szereplését produkálták a fiatalok.

Ennek ellenére maga a sportág valóban nincs könnyű helyzetben. A súlyemelés ugyebár nem került be a tizenhat kiemelt ágazat közé. Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke sem éppen rózsás állapotokról beszélt a Népszabadságnak adott legutóbbi interjújában.

Simon Áron Bukarestben

A három éve folyamatosan a kerület sportolóinak választott Simonék azonban nem foglalkoznak a mostoha körülményekkel. A fejlesztések kivitelezése vagy legalábbis szinten tartása a vezetők dolga. A fiúk teszik a saját dolgukat.

A jó teljesítményhez pedig rengeteg energiára van szükség. Az étkezési szokásokkal kapcsolatban ezért a jelszó a "sok". A legfontosabb a hús és a fehérje. A súly tartásával egyébként egyik fiúnak sincs problémája. Áron nemrégen súlycsoportot is lépett.

A jövővel kapcsolatban visszafogottak: szerintük olyan nagyon messzire nem lehet tervezni, de mindenképpen szeretnék kihozni magukból a maximumot. Az Olimpiára való kijutás pedig egyértelműen tervben van.

A súlyemeléshez kapcsolódó ideális életkor meglátásuk szerint egyre csökken. Nagyjából 22-23 éves kor lehet mostanában a csúcs. A kevés szabadidejükben a barátokkal lógnak, zenét hallgatnak, szeretik a kocsikat, Áron régebben még quadozott is.

A sérüléséről annyit mondott az idősebb testvér, hogy már a verseny előtti edzőtáborban is érezte, hogy valami nincs rendben, de akkor még nem tűnt komolynak a dolog. A versenyen aztán csőstül jött a baj. Körülbelül fél éves kihagyás, egy kitűnően sikerült műtét, tudatos rehabilitációs időszak és kemény edzés kellett ahhoz, hogy mára nagyjából azt a szintet érje el, amit annak előtte.

S ha már a szinteknél tartunk. Bence edzésen elért legjobb eredménye szakításban 140, lökésben 165 kg. Bátyjának szakításbeli legjobbja 134, lökésben 152. Bence összesen 44 országos csúcsot döntött eddig, de Áron is bőven húsz felett jár már.

A fejlődésük egyértelműen látszik. Elég talán csak annyit említeni, hogy Bence szeptember 21-én második helyezést ért el a pécsi felnőtt Országos Súlyemelő Bajnokságon, ahol még egy országos csúcskísérlete is volt!

Áronnak sérülése óta az első versenye a junior Országos Bajnokság volt, ahol az edzőjével a fokozatosság érdekében úgy találták legjobbnak, ha az idősebb testvér legközelebbi versenye az egyesületük által december 7-én rendezett Csapatbajnokság döntője legyen.

A nehéz helyzetben lévő súlyemelőknek a támogatás mindig jól jön. A szülői támogatáson kívül Bence például tavaly októbertől a Magyar Olimpiai Bizottságtól Gerevich-ösztöndíjat kap, testvérével együtt pedig az Mi Team Investment sportmarketing cég is támogatja mindkettejüket.

Úgy tűnik, az utóbbival Simonék jó kezekbe kerültek, hiszen a LED falas hirdetésekkel és marketinggel foglalkozó vállalat kiterjedt kapcsolatokkal és impozáns „ügyféllistával” rendelkezik. Futballberkekből többek között a többszörös bajnok Debrecen, az országos szinten az élcsapatok közé visszatért Ferencváros, az aktuális bajnok Győri ETO, a Lombard Pápa, vagy olyan nagy múltú csapatok, mint a Budapest Honvéd vagy az Újpest. A kézilabda világában pedig a bemutatásra egyáltalán nem szoruló MKB Veszprémmel is szerződésben állnak.

A teljesítményükkel Simonék tehát több helyről is támogatásra érdemes státuszt vívtak ki és ez nagyon jó jel…


Simon Áron

Született: Budapest, 1995. május 22.

Sportolást kezdte: 2008

Súlycsoport: korábban 94 kg, most 105 kg

Klub: Testvériség SE

Edző: Végi Imre

Simon Bence

Született: Budapest, 1996. augusztus 29.

Sportolást kezdte: 2008

Súlycsoport: 85 kg

Klub: Testvériség SE

Edző: Végi Imre