Magyar Utánpótlás Sport

DPASE U14: harmadik hely és gólkirályi cím a vajdasági tornán

DPASE U14: harmadik hely és gólkirályi cím a vajdasági tornán

A Dunaújváros PASE U14-es csapata szombaton a vajdasági Csantavéren rendezett nagypályás nemzetközi utánpótlástornán szerepelt. Méghozzá nem is rosszul: az ötcsapatos tornán a harmadik helyet és a gólkirályi címet is megcsípték. Na, és persze egy csomó hasznos tapasztalattal is gazdagodtak a srácok.

A srácok keményen küzdöttek, ez végül harmadik helyet ért (Fotó: Szőke Dániel Bogdán)

A torna helyszíne az a – Dunaújvárossal több évtizede kiváló kapcsolatot ápoló – vajdasági Csantavér volt, ahol többek között Törley József, Matuska Szilveszter vagy a Csillag születik 2007-es győztese, Utasi Árpi is született.

Ivkovics Tihamér, a Csantavéri labdarúgó klub elnöke elmondta, hogy a nyáron már másodszor vendégeskedik náluk dunaújvárosi utánpótláscsapat. A korábbi, június közepén tartott kispályás tornán a DPASE U19 a második helyet szerezte meg, ráadásul a Fejér megyei fiatalok a döntőben is csak egy felnőtt csapattól kaptak ki, amelyben egyébként olyan játékosok játszottak, akik korábban Svédországban a másod- és harmadosztályt is megjárták. Ivkovics szerint a dunaújvárosi U19 szép focit játszott és megérdemelték a második helyet.

Az elnök elárulta, hogy a két klub közötti együttműködés több mint húsz éve kezdődött. A fő kapocs szerinte Szabó Tamás (jelenleg a dunaújvárosi Hild József Szakközépiskola Kollégiumának vezetője) volt, aki megtette az első lépéseket a csapatok szakmai és baráti szövetségének kialakítása felé. Azóta lényegében folyamatos az együttműködés. ",,Mi legutóbb júniusban voltunk Dunaújvárosban, és augusztus 19-én, Szent István ünnepe előtt megyünk legközelebb." A szakmai kooperáción kívül egyébként a személyes kapcsolat is kiváló a két klub vezetői között: ",,Volt úgy, hogy Crvena Zvezda–Partizan Beograd rangadóra is együtt mentünk, amely bizton mondhatom, hogy óriási élmény volt magyarországi barátainknak, hiszen ott mindig frenetikus a hangulat. Azóta is emlegetik." – mondta nevetve Ivkovics.

A dunaújvárosi gárda kiemelt hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre. Fontos cél a határon túli magyar klubokkal történő minél hatékonyabb együttműködés is, illetve a játékos megfigyelői rendszer hatékonyságának növelése. Csantavérrel már kiválóan működik, amit mi sem bizonyít jobban annál, mint az, hogy négy fiatal és tehetséges vajdasági focistapalánta szeptembertől már a dunaújvárosi kollégiumban tanulhat és edzhet tovább. A szintfelmérés még júniusban volt, a negyedik alkalommal megrendezett Határontúli Sportoló Fiatalok Táborában, ahová Zentáról és Csantavérről érkeztek az utánpótlás korú gyerekek. Közülük választották ki a négy legjobbat.

A DPASE U14-es csapat a szombati tornára Balonyi András vezetésével érkezett. A keretben az alábbi játékosok szerepeltek: Pölöckei Tamás, Rakoncai Tamás, Hómpót Dániel, Ciszó Bence, Rác Kevin, Vajda B., Karsai Bence, Balonyi András, Vágó Balázs, Boldizsár Csaba, Hamar Ervin, Kovács F. Kevin, Toth Valter, Kovács Krisztián és Mészáros Edmond. Ahogy később kiderült, a DPASE U14-es csapata már harmadik hete készül az új szezonra, a nagy hőség miatt általában este fél 6-kor tartják az edzéseket.


A DPASE U14-es csapat (Fotó: Szőke Dániel Bogdán)

Az edző a Csantavériek elleni meccs félidejében elmondta, hogy sajnos nem a legjobb összeállításban érkeztek, hiszen a játékosok zöme ezen a hétvégén elutazott nyaralni. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tornát eredetileg egy héttel korábban rendezték volna, de el kellett halasztani.) ",,Az eredeti időpontban teljes csapattal tudtunk volna jönni, de így sincs baj, hiszen a keretünk bő. Most legalább olyanok is kapnak lehetőséget, akik eddig kevesebbet játszhattak." – nyilatkozta Balonyi, majd áttérve a játékra így folytatta – ",,Színvonalas mérkőzéseket játszottunk, én azt mondom, hogy megérte eljönni erre a tornára. Folyamatosan tanuljuk a játékot, nekünk az a legfontosabb, hogy minél több meccset játsszunk. Nem beszélve arról, hogy itt egy másik futballkultúra csapataival mérhettük össze tudásunkat. Az első két mérkőzésen ki is jött a hozzáállásbeli különbség – sajnos nem a mi javunkra." (A DPASE első két meccsének eredménye: DPASE–Inðija 0–1, Zenta-DPASE 0–0 – a szerk.)

Arra a kérdésre, hogy mennyiben változhat az utánpótlás rendszer a csapatnál amiatt, hogy a felnőttek felkerültek az NB II-be, a következőket válaszolta: ",,Azt már most is érezzük, hogy több a jelentkező. Egyre több fiatal fordul újra a foci felé, ami mindenképpen pozitív, tekintve, hogy hat évig lényegében nem volt felnőtt labdarúgás a városban. Most, hogy a felnőttek a másodosztályban indulhatnak, nagy örömünkre szolgál, hogy az U7-től egészen az U21-ig minden korosztályban tudunk csapatot indítani. Ez óriási dolog! Nyilvánvaló, hogy minél több fiatal játékosunk lesz, annál nagyobb az esély a minőségi játékosok felbukkanására."

Nevetve válaszolt arra a kérdésre, hogy mit gondol, mikor lesz újra BL selejtezős csapata Dunaújvárosnak: ",,Ismerve a vezetőket, és azokat, akik most a dunaújvárosi labdarúgás körül dolgoznak, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb lesz NB I-es csapatunk. A 2000-es évek elejéhez hasonló eredményekre azonban még egy kicsit várni kell. Mindenesetre szerintem jó úton járunk."

Szabó Tamás, a dunaújvárosi Hild József Szakközépiskola Kollégiumának vezetője is megerősítette, hogy az idei évtől négy tehetséges csantavéri fiatal érkezik majd hozzájuk. Elmondta, hogy Vajdaságiakon (Palics) kívül kiváló kapcsolatokat ápolnak felvidéki (Nové Zámky - Érsekújvár), erdélyi, kárpátaljai (Tiszasásvár, Rahó stb.) és természetesen rengeteg anyaországi klubbal is. Szerinte a Dunaújváros PASE nyári igazolásai jól sikerültek, de a felnőtt csapat elsődleges célja természetesen a bennmaradás, minden ennél jobb eredmény csak hab a tortán. A Vasas elleni NB2-es debütáláson (aug. 17.) kiváló meccset és dunaújvárosi győzelmet vár.

AZ U14-ES TORNA EREDMÉNYEI:

Zenta – Spartak Subotica 0–5

Csantavér - FK Inðija 0–2

Dunaújváros PASE – FK Inðija 0–1

Zenta - Csantavér 3–1

Csantavér - Spartak Subotica 0–5

Zenta - Dunaújváros PASE 0–0

Spartak Subotica - FK Inðija 1–0

Dunaújváros PASE – Csantavér 2-0 (Mindkét gólt Balonyi András szerezte.)

FK Inðija – Zenta 3–0

Dunaújváros PASE – Spartak Subotica 0–0

A kupák (Fotó: Szőke Dániel Bogdán)

A TORNA VÉGEREDMÉNYE:

1. Szpartak Subotica 10 pont

2. FK Inðija 9 pont

3. Dunaújváros PASE 5 pont

4. Zenta 4 pont

5. Csantavér 0 pont

A tornagyőztes Spartak Subotica csapata (Fotó: Szőke Dániel Bogdán)

A tornát tehát a szabadkai fiatalok nyerték – a mutatott játék alapján teljesen megérdemelten. A gólkirályi címet – holtversenyben – a két gyönyörű gólt szerző dunaújvárosi Balonyi András szerezte.


(Fotók: Szőke Dániel Bogdán)