Magyar Utánpótlás Sport

Előadás a Sóstón

Előadás a Sóstón
Változások a magyar labdarúgásban, új utánpótlás programok címmel tartott előadást Mezey György, az MLSZ szakmai, utánpótlás és gyermek labdarúgás bizottság vezetője a Sóstói Stadionban. Az előadás interaktív volt, oly annyira, hogy a megjelent edzők kezdtek beszélni, az utánpótlás nevelés anomáliáit sorolták fel a Videoton FC vezetőedzőjének, aki egyébként kész programmal érkezett a találkozóra, de rugalmasan kezelte a dolgot, beleépítette az elhangzottakat is.

Mezey szerint az utánpótlás nevelés kulcskérdései a tömegesítés, az infrastruktúra, a szakképzett edző, majdnem ebben a fontossági sorrendben, hiszen elmondása szerint az edzőn áll, vagy bukik, hogy labdarúgó lesz-e a kisgyerekből. Az ő felelőssége, hogy ott tudja-e tartani abban a közösségben, ahol szintén rajta múlik, hogy családias-e a légkör. Csak ezt követően jöhet a szakmai munka, aminek a technikai képzéssel, a dinamika fejlesztésével kezdődnie, és csak később kell foglalkozni az eredményességgel.

- Görcsösen, attól rettegve, hogy hogyan kezelem le a felém tartó labdát, nem lehet futballozni. Az alapvető technikai dolgokra kell elsődleges megtanítani a gyerekeket, aztán jöhet a többi - mondta Mezey.

Forrás: www.sportandmedia.com