Magyar Utánpótlás Sport

Határontúli Sportoló Fiatalok Tábora Dunaújvárosban

Határontúli Sportoló Fiatalok Tábora Dunaújvárosban
A Dunaújváros PASE immár negyedik alkalommal szervezte meg a Határontúli Sportoló Fiatalok Táborát, ahová a kárpátaljai Zentáról és Csantavérről érkeztek fiatal utánpótlás korú focistapalánták, akik igen komoly edzőtáborban vehettek részt a hazai ifjúsági csapatokkal. A legtehetségesebb határon túli játékosoknak lehetőségük nyílik arra, hogy Dunaújvárosban folytassák tanulmányaikat és természetesen sportolói pályafutásukat.

Határontúli Fiatalok Sportoló Tábora (Fotó: Szőke Dániel)

A Dunaújváros PASE célja, hogy hatékony utánpótlás nevelés, kiválasztás és gondozás révén – a fiatal játékosok számát jelentősen megnövelve – hosszútávon gondoskodjon a megfelelő játékos bázis létrehozásáról az Ness Hungary NB II-be idén felkerült felnőtt csapat részére.

A klub vezetése már évek óta jó kapcsolatot ápol több határon túli település labdarúgó csapatával. Ahogy az a városi labdarúgó utánpótlás csapatok nyári programjából is látszik, az idén több felkészülési tornán vehettek részt a srácok ezeknél a „testvérgárdáknál”. A DPASE másodosztályú tagságával természetesen újabb lehetőségek nyílnak a csapat előtt és ezeket mindenképpen szeretnék megragadni a vezetők, elsősorban az utánpótlás nevelés folyamatos fejlesztésével. Különösen fontos – elsősorban a 12-14 éves korosztályoknál – egy jól működő megfigyelő és tehetségkutató hálózat kiépítése, amelyben a klubok és a Magyar Labdarúgó Szövetség szorosan együttműködik és ahol akár a monitoring is kiemelt szerepet kaphat. Mindig szem előtt kell tartani azonban az egységes képzési módszereket. Az egységes koncepció előírása és ezek klubokba integrálása már az MLSZ feladata.

 

Játék a füves pályán (Fotó: Szőke Dániel)

A Határontúli Sportoló Fiatalok Táborát az egyesületnek nyújtott társasági adó (TAO) támogatásból finanszírozták, amelynek célja, hogy a cégek úgy adhatnak támogatást öt kiemelt sportág klubjainak és szövetségeinek, hogy az összeget leírhatják a társasági adó alapjából és magából a befizetendő összegből is. A TAO támogatások kizárólag az utánpótlás nevelésre, ezen belül is a fiatalok versenyeztetésére, személyi költségeire és képzésükre fordíthatók. Ennek néhány pozitív „hozománya” a Dunaújváros PASE által szervezett rahói, a csantavéri és a tiszasásvári utánpótlás tornák, illetve most a Határontúli Sportoló Fiatalok Tábora.

Némi szabadidős tevékenységre is jutott idő (Fotó: Szőke Dániel)

A gyerekek kipróbálhattak több műfüves pályát, sőt a dunaújvárosi stadion gyepén is játszhattak és edzhettek, amit kétségkívül nagyon élveztek. Az edzéseken Gyalus Zoltán, a DPASE utánpótlás edzője vezényelt. Az ötnapos (június 24-28) programba a labdakergetésen és a kemény edzéseken kívül néhány városnéző körút, és egy átfogó fizikai-, egészségügyi állapotfelmérés is belefért, bár a gyerekeknek egyértelműen jobban tetszettek azok az elfoglaltságok, amelyekhez labda is dukált.

Szabó Tamás, a Hild József Szakközépiskola kollégiumi vezetője és a program főszervezője elárulta, hogy már több fiatal is jelezte, szívesen folytatnák Dunaújvárosban pályafutásukat. „Aki csak tanulni akarna, azt is szívesen látjuk intézményeinkben, az ügyes sportolók előtt pedig nyitva áll a helyi szakosztályok ajtaja.” – tette hozzá Szabó.

A fiatal focicsapat résztvevői a következők voltak: Palkó Győző, Zsámbok Krisztián, Szalma Dávid, Askovity Márkó, Szabó Tibor, Dér Ákos, Szeles Kolos, Pesti Tibor, Mecserik Adrián, Kabai Benjámin, Dukai Tamás, Bozity Márk, Fodor Ádám, Majoros Péter, Askovity Dávid, valamint Fehér Krisztián és Gyalus Zoltán edzők. (A táborba egyébként Nagyváradról is érkezett volna egy csoport, de a busz meghibásodása miatt nekik sajnos le kellett mondaniuk a részvételt.)

A további utánpótlás programokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy július végén, Csantavéren újabb többcsapatos utánpótlás torna veszi majd kezdetét dunaújvárosi fiatalok részvételével.

Közben a felnőtt csapat már július 8-án megkezdte felkészülését az augusztus 17-én kezdődő 2013/2014-es Ness Hungary NB II-es bajnokságra.