Magyar Utánpótlás Sport

Kecskeméti TE: előtérben a fiatalok

Kecskeméti TE: előtérben a fiatalok
Mindig örömteli, ha egy NBI-es csapatnál tényleg fontosnak tartják az utánpótlást, és ez nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megmutatkozik. A Kecskemétnél ez a tendencia látszik erősödni. Bizonyíték kell, nem ígéret? Hárommal is szolgáhatunk. A KTE legutóbbi edzőmeccsét a szerb Vojvodina elleni játszotta, amelyen újabb két fiatal játékos kapott bizalmat Bekő Balázs edzőtől. Közben a kecskemétiek U12-es csapata a Vasas által szervezett 16 csapatos tornán a bravúros harmadik helyet szerezte meg. Megtörtént a  Kecskeméti Labdarúgó Akadémia auditálása is: a tapasztalatokról és az új Talentum program indításáról Török László, szakmai igazgató beszélt.

Marsa Levente első felnőtt bevetésén (Fotó: kecskemetite.hu)

Kezdjük a felnőtt csapat utolsó téli edzőmeccsével, amelyet a Vojvodina ellen, 700 néző előtt játszottak. A szerb csapatra jól emlékezhetünk, hiszen a Budapest Honvéddal bántak el nem is olyan régen az EL-selejtezőben. A Kecskemét egészen a hajráig vezetett, de a végén a piros-fehérek csak begyötörték az egyenlítő gólt.

KTE-Phoenix Mecano – Vojvodina 1-1 (1-0)

A hazaiak összeállítása: Polekszics – Póti (Szabó T.), Karan, Varga, Farkas (Forró) – Nagy P. (Csizmadia), Sztehlik (Gyagya), Pekár – Balázs (Kitl), Simon, Gréczi (Marsa).
Gólok: Póti ill. Pekarics.
Térjünk rá a fiatalokra: a Mercedes-KLA U17 tehetségei még csak 16 évesek, de máris a felnőttek között mérethették meg magukat. Marsa Levente Kecskeméten született és a Hírös-ÉP színeiben kezdett focizni. Gólerős támadó középpályás, hiszen az idei bajnokság 10 meccsén eddig 11 gólt szerzett. A másik bemutatkozó Csizmadia Tamás, aki természetesen szintén alapember az U17-nél. Jobbhátvéd, aki a támadásokban is szeret részt venni, és rendkívüli gyorsaságát kamatoztatva ezt gyakran meg is teszi. Jobbhátvédként 12 gólnál jár!

Csizmadia Tamás a beállása előtt (Fotó: kecskemetite.hu)

A Vojvodina ellen egyáltalán nem voltak megilletődve, és Bekő Balázs is elégedett volt a két fiatallal: „Török Lacival folyamatosan egyeztetünk arról, hogy kik azok a tehetségek, akiket érdemes folyamatosan nézegetni. Most az U21 is egy kemény meccset játszott szombaton, így oda tudtam venni a felnőttek közé ezt a két játékost is. Csodát én elsőre sosem várok, a cél az, hogy minél inkább szokják a felnőtt futballt, egy Vojvodina elleni edzőmeccs erre tökéletes alkalom. Elégedett voltam mindkettőjükkel, Marsa Levi több időt tudott a pályán tölteni, a középpályán ügyes dolgai voltak. Azt persze még nekik is szokniuk kell, hogy ami a korosztályukban könnyedén működik, azt a felnőttek közt nehezebb megoldani. Az a lényeg, hogy folyamatosan kamatoztassák tehetségüket, és minél inkább „felnőtté” váljanak, közelítsenek a felnőtt futballhoz. Örülök annak, hogy akik hozzájuk hasonlóan lehetőséget kapott a felkészülés során, azok ebbe az irányba indultak el és éltek a bizalommal."

A még fiatalabb korosztályú kecskeméti srácok is kitettek magukért, hiszen az U12-es csapat a Vasas otthonában rendezett tornán neves csapatok elől hozta el a bronzérmet. A 16 gárdát felvonultató mezőnyben csupa élvonalbeli együttes képviseltette magát, mi több három szlovák csapat is meghívást kapott. Ez azért is nagy bravúr, mert Lóczi Péter csapata még csak november óta edz együtt, hiszen ez a legfrissebben kiválasztott korosztály: „Ez egy igen rangos torna régóta, így már emiatt is nagy eredmény a bronz megszerzése. Ez a legfrissebben kiválasztott korosztály, november óta dolgozunk együtt. Ennek tükrében persze igazi bravúr ez. A csapat eredményessége mellett egy egyéni díjnak is örülhettünk, Berta Csabát választották a legjobb kapusnak. Gratulálok a gyerekeknek!” – mondta Lóczi.

Közben a Kecskeméti Labdarúgó Akadémiában is megtörtént a kétnapos auditálás. Török László, szakmai igazgató mesélt a tapasztalatokról: "Intenzív két nap volt, rengeteg interjút készítettek. A tulajdonostól a szertárosig mindenki meg lett szólítva. Megnézték a képzésnek megfelelő edzéseket, egyet a felső korosztályban, egyet az alsóban, erre az U18 és az U12 lett kiválasztva[...] Márciusban fejeződnek be az értékelések, utána adják meg a minősítéseket. Az esetleges hiányosságok mellett, kijelölik azokat az irányvonalakat is, ami mentén fejlődni kellene. A háromlépcsős ellenőrzés második körében azt vizsgálják majd, mennyire tudtuk tartani a szintet, miben tudtunk jobbá válni."

Török beszélt egy új program elindításáról is: "Nyártól elindítjuk Talentum programunkat, amit rajtam kívül Sallói István és Bekő Balázs fog aktívan felügyelni még. A program feladata, hogy olyan szisztematikusan kialakított képzésre kerüljön sor, mely eredményeként gondosan kiválasztott tehetségek, magasan kvalifikált, minőségi játékossá válhatnak a kecskeméti és a magyar labdarúgás számára is. Olyan fiatalok kiválasztása a cél, akik 19-21 éves korukra képesek a magyar és a nemzetközi porond szintjének is megfelelni, elbírják a magas szintű képzést, és a KTE felnőtt csapata számíthat rájuk. Elöljáróban annyit, hogy két csoportot fogunk kialakítani, egyet az U16-U21, egyet pedig az U13-U15 korosztályokból. Erre majd a nyáron kerül sor, éppen azért, hogy ebben a félévben még mindenki tiszta lappal indulhasson. A bajnoki meccsek és a heti munka alapján fogjuk minősíteni a játékosokat, aki pedig megfelel a követelményeknek, az kerülhet be ebbe a sok előnnyel járó körbe. Úgyhogy fiatalok, itt az esély! Tessék megragadni!"

 

Forrás: kecskemetite.hu