Magyar Utánpótlás Sport

Vajdasági tornán járt a DPASE utánpótlása

Vajdasági tornán járt a DPASE utánpótlása
A remekül sikerült májusi kárpátaljai torna után a Dunaújváros PASE két utánpótláscsapata most délnek vette az irányt. A fiatalok újabb határon túli magyar településen rendezett tornán vehettek részt. A helyszín a vajdasági Csantavér volt.
Vajdasági tornán járt a DPASE utánpótlása
A helység lakosságának nemzetiségi arányait tekintve Csantavér a Délvidék egyik leghomogénebb magyar településének számít. A legutóbbi népszámlálási adatok (2002) szerint a lakosság majdnem 93 százaléka magyar nemzetiségű. A Dunaújvárosiak részéről a májusi kárpátaljai kapcsolatok erősítése után most a vajdasági kapcsolatok frissítése volt a cél, melyet a kiváló hangulatú és a DPASE által flottul szervezett torna abszolút mértékben teljesített.
A csantavéri sporttelepen több kijelölt pálya állt rendelkezésre, így a mérkőzések párhuzamosan pöröghettek. Az utánpótlás tornán összesen 4 lány és 20 fiú csapat indult. A DPASE két csapatot is nevezett, hogy minél több fiatal játékos szerezhessen nemzetközi tapasztalatot. Mindkettő szoros meccseket játszott, kiválóan helytállt és a dunaújvárosi küldöttség végül egy különdíjat is elhozott. A játékosok láthatóan remekül érezték magukat, ráadásul egy fizikai-, egészségügyi állapotfelmérésen is részt vehettek.

A DPASE kiemelt hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre. A csapat vezetőinek elkötelezettségét jelzi, hogy a szezont követő felkészülési időszakban már a második utánpótlás tornát szervezték meg, és a nyári programot látva, messze még a vége. A cél a határon túli magyar klubokkal történő kapcsolatépítés, az összetartások, edzőtáborok, tornák folyamatos szervezése, ezáltal pedig a játékos megfigyelői rendszer hatékonyságának növelése a határon túli magyar klubok és DPASE között.

Köztudott, hogy a magyar utánpótlás nevelés egyik speciális problémája, hogy a tehetséges 16-19 év közötti játékosoknak nincs lehetőségük a továbbfejlődésre, a meccsrutin megszerzésére. Igen kevés kivételtől eltekintve nem jutnak be az első- vagy másodosztályú csapatok keretébe, ugyanakkor az utánpótlás bajnokságba már nem nevezik őket.

Vajdaságban járt a DPASE utánpótlás

A Dunaújváros PASE nem titkolt célja, hogy az ilyen edzőtáborok során újabb és újabb tehetségekre bukkanjanak. Erre fokozottan figyelnek majd az elkövetkező időszakban, hiszen hosszútávon csak a fiatal tehetségekre építve erősíthető meg a felnőtt csapat kerete. Ez lehet az alapja Dunaújváros – remélhetőleg nem is olyan távoli – első osztályba való visszatérésének. Ilyen szempontból rendkívül hasznosak ezek a megmérettetések, hiszen összességében rengeteg fiatal tehetség játszott a kárpátaljai és a vajdasági tornán, amelyek szervezésébe a dunaújvárosi vezetők is besegítettek.

Vajdaságban járt a DPASE utánpótlás

A torna költségeit az egyesületnek nyújtott társasági adó (TAO) támogatásból finanszírozták. Ennek célja köztudottan az, hogy a cégek úgy adhatnak támogatást öt kiemelt sportág – köztük a foci – klubjainak és szövetségeinek, hogy az összeget leírhatják a társasági adó alapjából és magából a befizetendő összegből is. A TAO támogatások kizárólag az utánpótlás nevelésre, ezen belül is a fiatalok versenyeztetésére, személyi költségeire és képzésükre fordíthatók. Ennek két rendkívül pozitív példája a Dunaújváros PASE által is szervezett rahói és csantavéri torna.

A klub utánpótlás nevelési koncepciójának fontos aspektusa a megfelelő pályák és infrastruktúra megteremtése, illetve a megfelelő számú edzőtábor, torna szervezése nem csak a városban, hanem a határon túli focicsapatok településein is. Az ehhez hasonló színvonalas sporteseményeken való részvétel ugyanis nem csak a gyerekeknek kiváló lehetőség a szintfelmérésre, a megmérettetésre, de a szakmai stáb számára is lehetőséget nyújt a sportszakmai fejlődéshez.A dunaújvárosi utánpótlás nevelés következő megmérettetése az U19-es csapat vendégszerepelése a kárpátaljai Tiszasásváron lesz, ahol Nagy József 70. születésnapja alkalmából rendeznek focitornát.

Ezt követően június 24-28 között Dunaújvárosban rendezik a Határontúli Sportoló Fiatalok Táborát, ahová zentai, csantavéri és nagyváradi focistapalánták érkeznek majd, és egy komoly edzőtáboron vehetnek részt a dunaújvárosi utánpótlásgárdákkal. Július végén pedig újra Csantavérre érkezhet egy dunaújvárosi utánpótláscsapat, mert a mostani nagy sikerre való tekintettel újabb többcsapatos torna veszi majd kezdetét a magyarországi fiatalok részvételével.

Csantavér, 2013.06.16.

Fotók: Szőke Dániel Bogdán