Sporthírek

AJT Pro kiegészítő edzések - Mi hiányzik a profik edzéstervéből?

AJT Pro kiegészítő edzések - Mi hiányzik a profik edzéstervéből?

Az AJT (Additional Judo Training) egy speciális kiegészítő edzésterv, amelynek gyökerei a dzsúdó edzésmódszertanáig nyúlnak vissza. Elsősorban profi sportolóknak ajánlott. Alkalmazása olyan egyedi fizikai- és mentális fejlődési lehetőségeket kínál, amelyek segítségével a játékosok – főleg a kiélezett párharcokban, „kontaktszituációkban” – a legjobbat hozhatják ki önmagukból. Az AJT hatékonyságára garanciát a többszörös magyar bajnok Bere Tamás, és az Európa-bajnok, olimpikon és egykori világranglista vezető Hadfi Dániel cselgáncsozók jelentik.

AJT bemutató a Coca-Cola kupán

Bere Tamással beszélgettünk a Magyarországon egyedülálló kiegészítő edzésrendszerről: „Az AJT program a dzsúdó rendszerén nyugszik, az alapok a dzsúdó edzéstervéből erednek, de ahogy időben és edzésszámban haladunk a programmal, az AJT úgy »távolodik« el ezektől a gyökerektől és nyújt egy teljesen új perspektívát. Ilyen szempontból meg kell különböztetni az alapozó szakaszt, amelyben nagyrészt a dzsúdóra támaszkodunk, a dzsúdó edzésmódszereire, gyakorlataira. Valójában már itt is sok az eltérés. Ekkortól – mármint az alapozó szakaszt követően – az AJT lényegében egy teljesen különálló edzésrendszerként működik.”

Köztudott, hogy az utóbbi években – talán már évtizedekről is beszélhetünk – az összes csapatsport iszonyatosan felgyorsult. A sportolók emiatt egyre növekvő, fokozott tempójú terhelést kapnak – és ez kiemelten igaz a profikra. Egyértelműen látszik az is, hogy a gyilkos tempó miatt egyre gyakoribbak az olyan összecsapások, párharcok, amelyek nagy veszélyt jelentenek az edzésben lévő, de a fokozott nyomásra még nem megfelelően felkészített test számára is.

Ezt a veszélyt ismerte fel Bere és Hadfi, akik a speciális edzéstervet – pontosabban terveket, hiszen a különböző sportágakhoz más-más edzésterv szükséges – több éves munkával, folyamatos szakmai konzultációk után finomították. A dzsúdó alapjaiból kiindulva lényegében egy új edzésrendszert építettek fel. Olyan komplexitású metódus ez, amelyet sem a sportágak szakmai edzői, sem azok a dzsúdó edzők, akik nincsenek tisztában az AJT rendszerével, nem tudnak átadni a sportolóknak.

AJT bemutató a Coca-Cola kupán

„Több mint két éves tapasztalat és munka van mögöttünk. Rengeteg konzultációt folytattunk más sportágak szakedzőivel, sportolókkal. Olyan eszmecserék történtek, amelyek során felismertük, hogy ezekben a sportágakban mire van szükség az előrelépéshez. Ráadásul érzékeltük a konkrét igényt is a megoldás keresésére.” – mondta Bere.

Ezeket a kiegészítő edzéseket olyan sportklubok profi sportolóinak ajánlják, akik gyakran ütköznek, vesznek részt párharcokban, sportágukban gyakori a fizikai kontaktus. A kiemelt csapatsportágak lényegében mindegyike ilyen, ezért a metódus többek között a kézilabda-, kosárlabda-, jégkorong- és a labdarúgóklubok edzéstervébe is kiválóan beilleszthető.

A rendszert a Magyar Judo Szövetség támogatásával, különböző sportágak neves képviselőivel, olimpikonokkal való egyeztetések és dzsúdó szakedzők közreműködésével dolgozták ki. Nagy hangsúlyt fektettek nem csak a fizikai, hanem a mentális, lelki terhelésre való felkészülésre is. Amennyiben az így felkészített sportolók játékstílusukba mentálisan és fizikálisan is be tudják építeni az itt tanult módszereket, akkor segítségükkel a legfontosabb momentumokban mérkőzéseket dönthetnek el.

AJT bemutató a Coca-Cola kupán

Az AJT speciálisan a különböző sportágakra szabott kiegészítő edzéstervekkel dolgozik. Közös tulajdonságuk, hogy mindegyik esetében jelen van az egyedi erősítő gyakorlat, a funkcionális edzés, az egyensúlyi koordinációfejlesztés, a talajfogások, esések megfelelő elsajátításának módszere. Ez utóbbi főleg utánpótláskorban fontos, hiszen preventív módon segítenek elkerülni a könnyebb és komolyabb sérülések nagy részét. A játékosok a program során alkalmazott edzések segítségével megtanulják a test-test elleni párharcok és ütközések megfelelő kivitelezését. A gyakorlatok pedig fejlesztik a mentális felkészültségüket és a csapategységet.

Az edzések legfőbb fejlesztési területei a győztes párharcok számának növelése, a sérülések megelőzése, az erő és állóképesség fokozása, az egyensúly- és súlypontbiztonság illetve a csapategység javítása. „A meccseket a párharcok döntik el. Az, hogy melyik csapat nyer meg több párharcot.” – állítja a többszörös magyar cselgáncsbajnok.

A program nemzetközi viszonylatban is az élen jár. Bere elismeri, hogy külföldön vannak hasonló próbálkozások, de ilyen komplex, sportág specifikus edzéstervvel még nem találkozott.

„Hadfi Dani és én kezdtük el, de az edzők köre szépen folyamatosan bővül, hiszen egy országos hálózat kialakításán dolgozunk. Ebben sokat segít a Magyar Judo Szövetség – főleg Dr. Tóth László, a szövetség elnöke –, akik a kapcsolatrendszerüket is segítségünkre bocsájtották.” – utalt Bere a terveikre, majd a jelen feladataival folytatta – „A rengeteg konzultációt követően olyan komoly szakmai anyag született, amely segítségével már a klubok vezetőinek is bemutathattuk a koncepciónkat. Eljutottunk odáig, hogy a Magyar Kézilabda Szövetséggel és a Magyar Jégkorong Szövetséggel is megállapodást köthettünk. Az FTC-PLER-el már a tavasszal elkezdődtek a közös edzések. Velük mentünk el a balatonfüredi kézilabda továbbképzésre is, ahol bemutató edzésünknek óriási sikere volt.”

AJT bemutató a Coca-Cola kupán

Az edzéseket már több klubcsapatnál (kézilabdában az említett FTC PLER-nél, jégkorongban a MAC Budapestnél) és az utánpótlás (serdülő-, ifi- és junior korosztály) kézilabda válogatottaknál is sikeresen alkalmazzák. Bere elmondása szerint pedig már több klubbal is a küszöbön a megállapodás.

A szakértelem tehát adott. A klubok előtt pedig itt a lehetőség egy szakmai szempontból is profi szinten felépített edzésfejlesztési stratégia alkalmazására, hiszen az AJT program már a társasági adó (TAO) támogatásból is finanszírozható.

AJT hivatalos oldal: www.ajtfit.com


Fotók: AJT archívum