Sporthírek

Az Aranycsapat 2 legendája a Nemzet Sportolói

Az Aranycsapat 2 legendája a Nemzet Sportolói
A kormány úgy döntött, hogy 13-ra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak számát, így Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója egyszerre részesülhet a kitüntetésben.
A Nemzet Sportolója kitüntetést a 2004. évi I. törvény (ismertebb nevén sporttörvény) hozta létre. A kitüntetettek száma a Nemzet Színésze díjhoz hasonlóan legfeljebb 12 lehet, ezt változtatták most meg.

aranycsapat

Az Aranycsapat egykori felállása

A kormány ma úgy határozott, hogy élve a módosítás biztosította lehetőségével tizenháromra emeli a cím birtokosainak számát, hogy az Aranycsapat két legendája, az egyaránt olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes és Európa Kupa-győztes Grosics Gyula és Buzánszky Jenő egyszerre részesülhessen a kitüntetésben.

foci


A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A Nemzet Sportolója Cím egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető.A kitüntetés életjáradékkal jár, amelynek összege havi 500 ezer forint

Az Aranycsapat minden idők legjobb magyar futballválogatottjának közismert neve. Ez a csapat az 1950-es évtől 1954-ig (egyes források szerint 1956-ig) játszott együtt.

Forrás: Wikipédia, mlsz.hu-kt-

Forrás: www.mlsz.hu

Sport Online - sport-net.hu