Sporthírek

Az elhunyt olimpiai bajnokokra emlékeztek

Az elhunyt olimpiai bajnokokra emlékeztek

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a halottak napja alkalmából rendezett megemlékezésen igazi példaképeknek nevezte az elhunyt ötkarikás bajnokokat.

Immár hagyománnyá vált a közös emlékezés az Olimpiai Bajnokok Emlékfalánál, amely 141 magyar ötkarikás aranyérmes nevét tartalmazza. A kegyhelyet 1994-ben állították és azon minden elhunyt aranyérmes neve fel van tüntetve. "A bajnokok mellett azokra is emlékezzünk, akik a sportért éltek, dolgoztak, akik dicsőséget hoztak a nemzetnek. Elődeink legendás győzelmei sose legyenek elfeledve! - fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.

 

 

Melbourne-i vérfürdő

Az ’56-os olimpia legérdekesebb epizódja a “melbourne-i vérfürdő” néven is ismert, Magyarország–Szovjetunió vízilabda-mérkőzés volt, a szovjet csapat egyik játékosa egy csúnya ütést is kiosztott, ami az őt fogó védő helyett Zádor Ervint találta el

 

"Életre szóló élményeket kaptunk tőlük, és pontosan azt tartom az egyik legfontosabb feladatunknak, hogy az elődeink legendás győzelmeit soha ne hagyjuk elfelejteni. Ma is merítsünk erőt az ő sikereikből, bátorságukból." Szabó Bence arról is beszélt, hogy az idei emlékezés egybeesik az 56-os melbourne-i olimpia és a magyarországi forradalom 60. évfordulójával. "Emlékezzünk a melbourne-i hősökre, köztük azokra, akik már nincsenek közöttünk."

 

/T.D.