Sporthírek

Az olimpiától függetlenül is megépülnek az új létesítmények

Az olimpiától függetlenül is megépülnek az új létesítmények

A kormány által tavaly december végén elfogadott Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program megvalósulásával a 2024-es olimpiától függetlenül is megépülnek azok a sportlétesítmények, amelyekben a nyári játékok versenyeit is tartanák, tehát kizárólag az olimpia miatt nem szükséges építeni egyetlen sportlétesítményt sem - közölte a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatot előkészítő cég, a Budapest 2024 Zrt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott Agenda 2020 teheti lehetővé, hogy Budapesthez hasonló közepes méretű nagyvárosok is rendezhessenek olimpiát és paralimpiát. Füjes Balázs, a magyar pályázat vezetője kiemelte, hogy 2024-ben az olimpiától függetlenül rendelkezésre állnak majd a szükséges sportlétesítmények, mert szükség van rá az országban. Budapesten nincs atlétikai stadion és korszerű atlétikai edzőcsarnok, nincs modern edző- és versenypálya a teniszezőknek, nincs korszerű BMX-es pálya és kerékpáros létesítmény és meglehetősen elavultak az evezős létesítmények is. 

 

2024-es olimpia látványterve

 A maratonfutás célja is a városligetben, a Hősök terén lenne

 

A Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program 11 sportlétesítményt tartalmaz, többek között a Budapest Xtrém Szabadidőparkot, a Dunai Evezős Központot, fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnokot, új jégcsarnokot, valamint a Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területét. Az elmúlt 15 évben, az olimpiától teljesen függetlenül az ország sportlétesítmény-fejlesztésének köszönhetően épült, illetve épül meg a Papp László Sportaréna, a győri Audi Aréna, a Veszprém Aréna, a debreceni Főnix Csarnok, valamint a vizes világbajnokságnak is otthont adó Dagály Úszóaréna. 

 

/T.D.