Sporthírek

''Csak irányítójátékkal nem lehet mérkőzéseket nyerni!'' - interjú Gál Gyulával

''Csak irányítójátékkal nem lehet mérkőzéseket nyerni!'' - interjú Gál Gyulával

A magyar kézilabda-válogatott egykori kiváló beállósát, Gál Gyulát kérdeztem a vasárnap kezdődő Eb-esélyeinkről. Gyula a pályafutása befejezése után is a sport közelében maradt, hiszen az Mi.team Investment Kft.-nél felel a marketing- és a sportkapcsolatokért.

 

Amikor még Gál Gyula és Nagy László együtt ünnepelhetett a válogatottban... (Forrás: NS)

Látva a legutóbbi felkészülési tornán mutatott játékot, ahol a lengyelektől, illetve a csehektől is kikaptunk, és csak a fehéroroszokat sikerült legyőzni, milyen esélyt látsz arra, hogy továbbjutunk a „halálcsoportból”?

Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz lesz, hiszen a felkészülés alatt is nagyon hullámzó volt a válogatott teljesítménye, hiányoznak az átlövések. Az irányítók kivételével a csapat többi részétől csak egy-egy felvillanást láttam. A kapusok is elég hullámzó teljesítményt nyújtottak, amit természetesen nagyban befolyásol a védekezés. Úgy gondolom, hogy ezek voltak a fő hiányosságok. Középen a két irányító megoldotta a feladatát, jól játszottak, hozták, ami tőlük elvárható, de csak irányítójátékkal nem lehet mérkőzéseket nyerni. Ha tovább szeretnénk jutni a csoportból, akkor mindenképpen az kell, hogy a többi csapatrész is feljavuljon. E nélkül a továbbjutás is nagyon nehéz lesz.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke tegnap azt mondta, hogy az 1-8. hely valamelyike a reális elvárás. Mocsai szerint viszont ehhez is erőn felül kell teljesíteni. Ezek szerint te az utóbbival értesz egyet…

Igen. Bár a felkészülés nem csak nekünk, hanem a skandinávoknak is elég cifrára sikerült. Hozzátehetjük azt is, hogy nem csak Nagy Laci hiányzik majd az Eb-ről, hanem – hogy csak egy nevet mondjak – Sterbik Árpi is. A sor folytatható, a többi csapattól is kulcsjátékosok hiányoznak. Azt veszem észre, hogy aki teheti, próbálja kihúzni magát az Európa-bajnokság alól…

Szerinted a játékosoknak nem annyira fontos az Eb?

Inkább úgy mondanám, hogy akinek kisebb sérülése van, azok nem kockáztatnak most, hiszen lényeges kvalifikáció nincsen erről az Eb-ről, és a klubcsapatok szempontjából is a húzóembereik egészsége fontos, hiszen nem mindegy, hogy a Bajnokok Ligájában hogyan szerepelnek. Ezért gondolom, hogy akik most kisebb sérüléssel bajlódnak, azok nem kockáztatnak, inkább a rehabilitációra koncentrálnak.

A csoportunkból – a norvég, izlandi, spanyol trióból – szerinted melyik csapatot lehet megfogni?

Lehet, hogy rosszul gondolom, de én az első meccsen várok meglepetést.

A spanyolok ellen…

Igen. Az érkezés után nehéz egyből a legmagasabb hőfokon játszani. Ez nekünk kedvezhet. Persze a bravúr csak akkor jöhet össze, ha nálunk a korábban említett posztokon nagyot javulunk a felkészülési meccsekhez képest. Szóval igen, én az első meccstől várom azt a győzelmet, ami talán a továbbjutást érheti a későbbiekben.

Említetted Nagy Laci távolmaradását. Ki léphet a helyére? Ki lehet vezéregyéniség a csapatban?

Laci hiányában sokkal nagyobb teher hárul majd Ilyés Ferire, Ancsin Gáborra és Mocsai Tamásra. Sok múlik majd az ő teljesítményükön. Meglátjuk, hogyan sikerül megoldaniuk.

Éles Józsefnek volt egy nyilatkozata, ahol elmondta, hogy szerinte több lehetőséget kellene adni a fiataloknak a bizonyításra, de mi még a felkészülési tornákon sem nagyon kísérletezünk. Mi erről a véleményed?

Egy két fiatal már most is odakerült. Lehetőséget szerintem kapnak. Ez egy Európa-bajnokság, nem állhatunk úgy oda, hogy bedobunk minden fiatalt. Úgy gondolom, hogy Mocsai mester jól látja és kezeli ezt a dolgot. Akiről úgy gondolja, hogy érdemei szerint ott a helye, annak biztos, hogy lehetőséget biztosít.

A te posztod a beállós volt. A jelenlegi keretből kitől várod ezen a helyen legjobb teljesítményt? Schuch Timuzsintól, Szöllősi Szabolcstól vagy Zubai Szabolcstól?

Elég nehéz erről beszélnem. Eddig sokkal többet vártam tőlük. A felkészülési meccseken láttam egy-két jó megmozdulást, de ezen kívül semmi extra. Ahogy említettem, ez persze függ a többi csapatrésztől is, de tőlük mindenképpen előrelépést és nagyobb küzdést várok.

Kit látsz az Eb legnagyobb esélyesének? Szerinted ki játssza majd a döntőt?

Az Európa-bajnokság a három legnagyobb torna közül a legerősebb. A kézilabda elsősorban európai játék, itt vannak a legjobb csapatok, rendkívül erős a mezőny. Én a horvátokat, a franciákat, a spanyolokat és a dánokat várom a legjobb négybe. Ugyanakkor mindig benne van meglepetés. Ahogy pár éve például a lengyeleknek vagy a szerbeknek kijött a lépés, úgy most is kijöhet bárkinek.