Sporthírek

Edzésterv otthoni edzőgépekhez

Edzésterv otthoni edzőgépekhez

Sokan választják az edzőtermi sporttevékenység mellett, esetleg helyett az otthoni edzést, mert így időt spórolhatnak, vagy egyszerűen csak nem szeretik az edzőtermi légkört.

Azért azonban, mert otthon edzünk, nem kell elengedni olyan fontos lépéseket, amik segítik az eredményes munkát. Nem csak az edzőtermi, hanem az otthon gépekkel végzett edzésekhez is érdemes komplett edzéstervet készíteni. A testedzéseink hatékonyságát ilyen módon jelentős mértékben megnövelhetjük. Nézzünk egy-két praktikus tanácsot az otthoni edzések hatékonyság növelése érdekében.

 

Hogyan kezdjünk bele?

 

Az otthoni edzésterv kialakítást kezdjük azzal, hogy beosztjuk melyik izomzatot, melyik nap szeretnénk megmozgatni. A kezdők a klasszikus három napos edzésprogrammal tudják elkezdeni az otthoni mozgást. Ennek alapján hat izomcsoportot mozgatunk meg: mell, váll, láb, kar, hát, has. Egy héten összesen három napot edzünk és naponta két izomcsoportra fókuszálunk. Az edzéseket úgy osztjuk be, hogy legyen köztük egy pihenőnap (edzésnapok lehetnek mondjuk úgy leosztva: kedd-csütörtök-szombat vagy hétfő-szerda-péntek). Főleg kezdőknek, vagy akik el vannak szokva az edzéstől, fontos követni a fokozatosság elvét, nem akarjunk hirtelen nagy eredményt elérni, mert ez hosszútávon nem kifizetődő. A türelmetlenségnek sok esetben az a következménye, hogy a túlzott elvárás miatt stresszeljük magunkat, elkedvetlenedünk és abba is hagyjuk rövid időn belül az edzéseket. Rosszabb esetben akár sérüléshez is vezethet, ha túl nagy terhelést adunk hirtelen az izomzatunknak. Az edzést úgy állítsuk össze, hogy az a saját célunknak megfelelő legyen. Ha mondjuk, zsírt szeretnénk égetni, akkor kisebb súllyal érdemes magasabb ismétlésszámot elvégezni a különböző gyakorlatokból, ha pedig tömeget szeretnénk növelni akkor kevesebb ismétléssel kell nagyobb súlyt megmozgatni.

 

Edzésterv

 

Milyen napszakban edzünk?

Tehetjük az edzést reggelre vagy akár késő délutánra is. Konkrétan meghatározni nem feltétlenül lehet, hogy kinek mikor jobb, mivel az emberek bioritmusa eltér egymástól. A hatékonyság szempontjából a reggeli időszaknak az az előnye, hogy az anyagcsere ebben az időszakban gyorsabb, így zsírt égetni is könnyebb. További haszna az reggeli mozgásnak, hogy a sport csökkenti a stresszhormon termelődését, íly módon növeli a teljesítőképességünket és javítja a hangulatunkat. Ráadásul, ha reggel túl vagyunk az edzésen, akkor annyival előrébb járunk, hogy ha bármi közben jön napközben, ami felborítja a napirendünket, nem kell elhalasztanunk az aznapi tréninget.

Az esti edzésnek viszont nagy előnye, hogy elő tudja segíteni a fogyókúránk sikerességét, mivel az étvágyunk kisebb az edzés elvégzését követően. Nem utolsó sorban pedig egy kiváló lehetőség arra is, hogy a nap során felgyülemlett agressziót és energiát levezessük, ezáltal jobban alszunk és sokkal kipihentebben kelhetünk. Tehát vannak előnyök és hátrányok mindkét oldalon, így javasolt, hogy a felsoroltak alapján mindenki a saját maga prioritásainak megfelelően válasszon napszakot az edzésekhez.

 

 Edzésterv otthoni edzőgépekhez

Mire figyeljünk a sportolás során?

 

Mindenképpen melegítsük be edzések előtt, ez kifejezetten igaz a reggeli edzésekre, ugyanis izületeink sokkal merevebbek a napnak ebben a periódusában, mint mondjuk koraeste. A sérülések elkerülése végett nagyon fontos a nyújtás, kiemelt szerepe van például futásnál, mivel ilyenkor a lábizmok nagyon intenzíven dolgoznak. A bemelegítést megközelítőleg tíz perc alatt el lehet végezni, ami sportág specifikusan vagy általános gimnasztikával is kivitelezhető. Az edzést követően pedig mindig vezessünk le, ugyanis ezzel egy felfokozott állapotból segítjük a szervezetünket fokozatosan, nem hirtelen az eredeti állapotába visszaállni. Az alap bemelegítést és a levezetést is megtoldhatjuk egy futópadon végzett kényelmes gyaloglással.

 

Milyen gépekkel tudjuk a gyakorlatokat elvégezni?

 

Léteznek több testrész megmozgatására kialakított kombinált edzőgépek, illetve külön mozgásformákat támogató gépek egyaránt. Az utóbbira nagyon jó példa a futópad vagy az evezőgép. Ha van helyünk és lehetőségünk, akkor berendezhetjük saját otthoni edzőtermünket különféle mozgást támogató gépekkel, de bőven megfelelhet egy kombinált gép is, kiegészítve súlyzókkal és egy haspaddal. Az otthon kialakított edzőteremnél arra mindenképpen figyeljünk, hogy a különböző gépeket megfelelő távolságra helyezzük el egymástól. Ez azért fontos, hogy a gyakorlatokat szabályosan tudjuk elvégezni.

 

Edzésterv otthoni edzőgépekhez

 

Megfelelő táplálkozás

 

Az edzés betartásán túl, sokat segíthet céljaink elérésében a megfelelő táplálkozás. Az étrend optimális kialakításával látványosabb eredményt tudunk elérni és ráadásul mindezt rövidebb idő alatt. Támogat minket a megfelelő testsúly kialakításában, ha nem háromszor aránylag nagy adag ételt eszünk, hanem öt-hat alkalommal is étkezünk egy nap, viszont kisebb adagokat. Ezzel azt érjük el, hogy anyagcserénk gyorsasága megmarad, nem lassul le, így ugyanakkora mennyiségű élelemből jóval kevesebb rakódik le.

 

Megfelelő táplálkozás

 

Érdemes emellett sok rostot és fehérjét fogyasztani. A rostok segítik a salaktalanítást, míg a fehérjék emésztéséhez a szervezet sok energiát használ fel. Készítsünk megfelelő tervet a táplálkozáshoz is, mert ez épp úgy támogatja a hatékonyságot, mint egy jól kiválasztott edzőgép .