Sporthírek

Ezer futball pálya épült az elmúlt öt évben

Ezer futball pálya épült az elmúlt öt évben

Gudra Tamás, a Magyar Labdarúgó Szövetség gazdasági igazgatója szerint nagyjából ezer pálya épült társaságiadó-kedvezményből (TAO) az elmúlt öt évben, a versenyengedéllyel rendelkező játékosok száma pedig megduplázódott.

A TAO-támogatási forma 2011 őszén indult el Magyarországon, melynek keretében a vállalkozások dönthetnek úgy, hogy nyereségadójuk egy részét nem az adóhatóságnak fizetik be, hanem abból az öt látványsportágban - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong és vízilabda - működő valamelyik sportszervezetet, vagy a sportági szakszövetséget támogatják az utánpótlás-nevelés, vagy a sportlétesítmények fejlesztése területén.

 

labdarúgás

A labdarúgásban évente 25-35 milliárd forintnyi támogatás érkezett a TAO-ból

 

A labdarúgás évente 25-35 milliárd forintnyi támogatásban részesül a TAO-n keresztül, míg a több négy sportág összesen kap ugyanennyit. Gudra Tamás szerint ez a világon egyedülálló sporttámogatási forma azért különösen fontos, mert "Magyarországon a sportlétesítmény-fejlesztésben az elmúlt 20-25 évben nem történt semmi, s a TAO ezt a hiányt igyekszik pótolni". A magyar kormány 2017 júniusának végéig kapta meg az engedélyt az Európai Uniótól a TAO-ra, de már változatlan formában megkérte a hosszabbítást.

 

/T.D.