Sporthírek

MAMS Enduro: kiváló Six Days szereplés, díjkiosztó és a jövő

MAMS Enduro: kiváló Six Days szereplés, díjkiosztó és a jövő
Kitűnően szerepelt a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) enduro szakágának válogatottja az International Six Days Enduro (ISDE) versenyen, amelyet a szardíniai Olbiában rendeztek még 2013 októberében. A szakág díjkiosztóján – amelyre nemrég került sor Budapesten – elsősorban ez a verseny volt a középpontban. Kitűnő apropó, hogy betekintsünk a magyar motorsport eme izgalmas szakágának berkeibe, és kicsit megismerjük szereplőit.

MAMS Enduro díjátadó

A Six Days legutóbbi helyszíne tehát a szardíniai Olbia volt. A gránitsziklákkal szegélyezett öböl mélyén fekvő, kellemes klímájú város Szardínia legnagyobb forgalmú személykikötője. Ideális terep az Endurósoknak – egyébként meg bárkinek...

Hogy a szép környezet vagy a kitűnő formaidőzítés miatt, azt nem tudni, mindenesetre a MAMS Enduro csapata az eddigi legjobb eredményét érte el. A verseny – ahogy a nevében is benne van – hat napig tart. Hat versenyző van egy csapatban, közülük a legjobb ötnek értékelik az eredményét. Idén a magyar csapat kiválóan teljesített, hiszen öten bennmaradtak és végig tudtak menni.

Egy kis ízelítő a Six Days hangulatból:

A hat fős magyar válogatott versenyzői Grillmayer Gábor, Tóth Barnabás, Boros Tamás, Kátai Péter, Csorba Ákos és ifj. Solymosi György voltak. Közülük Grillmayer Gábor – akinek ez volt élete első hatnapos versenye – teljesítménye kiemelhető, hiszen nagyon kevéssel maradt csak le az aranyról.

mams-enduro-dijatado-3_20140228145812_23.jpg

Miksi Péter, Hadobás Ádám, Nagy Péter, Dési János és Szabolcska Zoltán klubcsapatban versenyeztek.

Hermann Henrik, a MAMS elnöke is jónak értékelte a fiúk teljesítményét és reméli, hogy a következő nagy megmérettetésen, az Argentínában rendezendő hatnaposon még jobb eredményt tudnak elérni. „Szeretjük az Endurót, amelynek egyik csúcspontja természetesen a csapat világbajnokság. A 2014-es csapat vb, ugye Argentínában lesz. Kicsit messze van, de fantasztikus helyen. Mondhatni a Dakar nyomvonalának egy részén lesz a verseny. Nagy izgalommal várja mindenki. Jelen pillanatig tíz versenyző jelentkezett, akik közül, ugye a hat legjobb kapja majd meg a lehetőséget arra, hogy a nemzeti válogatottba bekerüljön és elindulhasson. A közös edzéseken és az Enduro országos bajnokságon dől majd el, hogy ki jöhet. Nagy szerencsénkre még augusztusban lesz egy Európa bajnokság is, amely szintén beleszámít majd az értékelésbe.”

mams-enduro-dijatado_20140228145812_59.jpg

Dési János – aki a Dakaron is végigment – a Six Daysen és a Dakaron nyújtott teljesítményéért is díjat kapott.

„2013 előtti három évben nem motoroztam.” – kezdte évértékelőjét Dési – „Nem edzettem, nem indultam versenyeken.  Tavaly aztán újrakezdtem, pár versenyen elindultam a magyar bajnokságban és külföldi versenyeken is. Sikerült kijutnom a hatnapos világbajnokságra, ahol végigmentem ezüst fokozatban, illetve indultam a Dakar Rallyn is és az 54. helyen értem célba. Úgy gondolom, hogy egy sikeres évet zártam. Folytatom tovább, próbálok minél több versenyen indulni: tervben van a hatnapos és úgy néz ki, hogy a Dakar is összejön megint…”

A díjátadónak volt egy neves hiányzója is: Németh Kornél sajnos nem tudott megjelenni, pedig két díjat is kapott (volna).  A világ élvonalában száguldozó „Korit” távollétében egyrészt a MAMS Év Sportolója-díjjal jutalmazták, másrészt a 2013-as Enduro Extrém Világkupa sorozatban elért 5. helyezését érő kiváló teljesítményét is elismerték.

mams-enduro-dijatado-2_20140228145812_20.jpg

Hermann Henrik elnök beszélt arról is, hogy a motorsport támogatók szempontjából nincs túlságosan rózsás helyzetben, de egyre szélesedik a paletta, és ami miatt javulást vár e téren: „[…] megyünk el a látványosabb, ún. aréna sport felé. Ez kis területen folyik, elég veszélyes, de nagyon látványos. Amíg a hagyományos Enduro több száz kilométeren át megy egy nap – ami sajnos már a médiát és a nézőket nem annyira köti le –, addig a látványos aréna sport lehet szerintem a jövő, pontosabban a közeljövő. Inkább e terület mögé lehet majd elképzelni olyan szponzorokat, akik látnak benne fantáziát.”

Amíg ezek a szép idők eljönnek, addig is a csapatot a Makor Kft. és az Mi.team Investment Kft. támogatja.