Sporthírek

Nemzeti siker – a sport címmel rendeztek konferenciát Budapesten

Nemzeti siker – a sport címmel rendeztek konferenciát Budapesten

Közelebb kell vinni a felnövekvő nemzedékeket az élsporthoz, mert a sport erőt, tartást ad minden művelőjének – hangoztatta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖI) elnöke a Nemzeti siker – a sport címmel tartott 2015. szeptember 24-ei budapesti konferencián.

Az intézmény által szervezett rendezvényen Radnainé Fogarasi Katalin hangsúlyozta, hogy a NÖI intézet nem csupán az épített, a tárgyi, hanem a szellemi örökséggel, így a magyarok sportlétesítményével is foglalkozik, hiszen sportolók is vannak a legismertebb magyarok között. Orbán Viktor miniszterelnök az esemény fővédnökeként levelében -, amelyet Szabó Tünde sportért felelős államtitkár olvasott fel – kiemelte: "Régi igazság, hogy a sport megmutatja, ki vagy és kivé lehetsz, ehhez azonban munkára, hitre és kitartásra van szükség" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, "hazánk jövőjének záloga az összefogásra képes, életerős és egészséges társadalom", ennek neveléséhez pedig elengedhetetlen a sport. "A sport ugyanis megtanít kitartóan, magunkért és egymásért, vállvetve küzdeni, tisztességesen győzni és emelt fejjel veszíteni" - fogalmazott köszöntő levelében Orbán Viktor.


Nemzeti Örökség Intézete, konferencia


A magyar sportélet nagyjai is megtisztelték jelenlétükkel a konferenciát


Papp Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete szakmai főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben nemzeti identitásunk részei a magyar sportsikerek, a hazai nemzeti és történeti emlékhelyek hatvanas listáján egyetlen sportlétesítmény sem szerepel. Azt mondta, a felkerülésre alkalmas lehet a főváros első versenyhelyszíne, a Millenáris Sportpálya, a Puskás Ferenc Stadion, valamint a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke a konferencián arról beszélt: a sportolóknak az általa vezetett testület által hirdetett eszmény követését össze kell egyeztetniük a hazaszeretet "egészséges sovinizmusának" gyakorlásával, a riválist játszótársnak, ellenfélnek, nem pedig ellenségnek tekintve. Boross Péter egykori kormányfő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a tanácskozáson azt hangoztatta, hogy a magyar címeres mezben elért sikerek önbizalmat, energiát és erőt adnak a nemzet tagjainak. Felvetette azt is, hogy a tematikus tévécsatornákon a mainál jóval nagyobb teret kellene kapnia a magyar sport történetének.


MTI/MCOnet