Sporthírek

Pozitív lett a kajakos Dombóvári Bence doppingtesztje

Pozitív lett a kajakos Dombóvári Bence doppingtesztje

Az MKKSZ azonnali hatállyal felfüggesztette a riói kvalifikációt kiharcoló sportoló versenyzési engedélyét, a hivatalos doppingeljárást a Magyar Antidopping Csoport (MACS) indítja meg rövidesen. A Honvéd kajakosa egyesben és párosban is megnyerte a hazai ötkarikás válogatót 1000 méteren.

Az MKKSZ egy hete jelentette be, hogy egy minta pozitív lett a második olimpiai válogatóversenyen levettek közül, de akkor a nevet a vétkes, Dombvári kérésére még nem hozhatták nyilvánosságra. Szintén a sportoló kérte a B próba elvégzését, de ez a vizsgálat ismét kimutatta szervezetében a stanazolol nevű anabolikus szteroidot. Az MKKSZ rendszeres teszteléleknek veti alá saját sportolóit, tavaly május óta összesen 45 alkalommal ellenőrizte Dombvárit, s korábban minden mintája negatív lett. 

 

Dudás Miklós

Dudás Miklós, aki Moszkvában olimpiai aranyérmet szerzett 

 

Az eljárás lezárultáig további nyilatkozatot ebben az ügyben nem tesz az MKKSZ. A férfi kajak szakágban az olimpiai válogatás a Storcz Botond szövetségi vezetőedző által már az ügy kirobbanása előtt meghatározottak szerint zajlik tovább. Egy éven belül Dombvárié a harmadik doppingügy a kajak-kenu sportágban: tavaly júliusban a kajakos Kucsera Gábor bukott meg egy válogatóverseny után az MKKSZ drogtesztjén, majd idén tavasszal kiderült, hogy az ugyancsak kajakos Dudás Miklós szervezetében tiltott hormonkészítmény nyomaira bukkantak a tavalyi Európa Játékokon leadott mintájában.

 

 

/T.D.