Sporthírek

Nagy László sok sikert kívánt Németh Kornélnak - kézilabda- és motokrosszklasszisok találkozója -

Nagy László sok sikert kívánt Németh Kornélnak - kézilabda- és motokrosszklasszisok találkozója -
Magyarország tele van zseniális sportegyéniségekkel, akikkel persze a média rendszeresen foglalkozik. Az emberek felismerik őket az utcán, gratulálnak sikereikhez, autogramot kérnek tőlük és ez így van jól, hiszen keményen megdolgoztak népszerűségükért. Van azonban néhány sportág, amelyben ugyan évek óta világklasszis magyarok versenyeznek, mégsincsenek eléggé szem előtt hazánkban, pedig ők is ugyanúgy jó hírét viszik az országnak, mint úszóink, vízilabdásaink vagy kézilabdásaink.

Németh Kornél, a 17-szeres magyar motokrossz bajnok
A 17-szeres magyar motokrossz bajnok, Németh Kornél

Ilyen a magyar motokrossz világklasszis képviselője, a 17-szeres magyar bajnok Németh Kornél, aki a legutóbbi világbajnokságon a ",,műfaj" legnagyobb sztárjait is alaposan megleckéztette. Még nagyobb durranás, hogy a világhírű X Games extrémsport versenysorozaton is ott lesz, ahová csak a legjobbak kapnak meghívót! A már hat helyszínből álló sorozat következő állomása - május 16-19 között - Barcelona lesz.

Németh Kornél az XGames extrémsport rendezvénysorozaton is ott lesz
Németh Kornél, a 17-szeres magyar motokrossz magyar bajnok

Itt jön a képbe világválogatott kézilabdásunk, Nagy László, aki több mint tíz évig élt és játszott a katalán fővárosban. Az MKB Veszprém jobbátlövője tegnap személyesen is megismerkedett Kornéllal. A két klasszis remekül megértette egymást, a világ legjobbjának is megválasztott kézis gratulált „Korinak" kiváló eredményeihez, sok sikert kívánt az előtte álló versenyhez, sőt néhány jó tanáccsal is ellátta Barcelonával kapcsolatban. Lelkére kötötte, hogy mindenképpen látogasson el a barcelonai éttermébe (En Joc), ahol szívesen megvendégeli az újdonsült sporttársat.

Nagy László világválogatott kézilabdásunk
A képen Nagy László, világválogatott kézilabdásunk

Ismerkedjünk hát meg mi is Németh Kornéllal, sportágával és az X Games sorozattal!

A kaposvári srác szemtelenül fiatalon robbant be a motokrossz világába. A kilencszeres magyar bajnok édesapja vitte ki először motorozni, és Kornélnak annyira megtetszett a dolog, hogy - kis túlzással - azóta egyik motorról a másikra száll. Kitartásáról csak annyit: előfordult vele az, hogy egy stuttgarti, novemberi versenyen eltörte mindkét csuklóját, de január 1-én már újra motoron ült...

Az évek során több szakágat is kipróbált és mindegyikben kiváló eredményeket ért el. A Freestyle-Motokrosszban még saját figurát is kitalált (Super Cuby vagy Superman no hand), amit a világon nem sokan mondhatnak el magukról. Egy 2009-es kanadai „kiküldetésen" döntött úgy, hogy kipróbálja magát a montreali Endurokrossz versenyen, amit rögtön meg is nyert. Ettől kezdve nem volt megállás, és ebben a szakágban - elsősorban Németországban - sikert-sikerre halmozott.

2012-ben egy porckorongsérv műtét miatt hosszabb pihenőre kényszerült, de saját elmondása szerint legalább volt ideje elgondolkodni a folytatáson. A kórházból kikerülve nyitott egy saját motokrossz sulit. Nem sokkal ezután a magyar HTS Team részéről jött a felkérés: folytassa náluk profi pályafutását. Így Kornél hamarosan benevezett a 2012/13-as SuperEnduro világbajnokságra.

Német Kornél motokrossz versenyző és Nagy László világválogatott vizilabdásunk
Németh Kornél motokrossz versenyző és Nagy László kézilabdásunk

Ez utóbbi a szuperkrossz mintájára jött létre, és még a sokat tapasztalt Korinak is mélyvíznek számított, hiszen a hatalmas arénákban kialakított szűk pályákat a szuperkrosszból már ismert legdurvább akadályokkal (vizesárkok, farönkök, sziklák) nehezítették. Ezekre a pályákra engedték rá együtt a világ legjobb endurós sztárjait: olyan versenyzőket, mint a brit Jonny Walker (nem, nincs köze a whiskeyhez...), a svéd Joakim Ljundgren, a francia Antoine Meo vagy a brit David Knight. A legnagyobb név köztük mégis a lengyel Tadeusz B³a¿usiak, aki az egyetlen a legnagyobbak közül, akit Kornélnak futamon belül még nem sikerült „elcsípnie". Bár a legutóbbi, barcelonai versenyük utolsó futamában a magyar versenyző már ehhez is igazán közel volt, hiszen a szakág verhetetlennek tartott lengyel világbajnoka mögött a második helyen ért célba, ráadásul az összetett értékelésen is a kiváló ötödik helyén zárt.

Teljesítményével nem csak az Év Újonca címet szerezte meg, de ő lett a legjobb privát motoros is a világbajnokságon, ráadásul a legmenőbb nemzetközi endurós magazinok hízelgő szalagcímeit is kiérdemelte.

 

A világbajnokság végeredménye


1. Taddy Blazusiak (KTM) 162 pont
2. David Knight (Honda) 130 pont
3. Jonny Walker (KTM) 119 pont
4. Alfredo Gomez (Husaberg) 99 pont
5. Németh Kornél (KTM) 89 pont

Kornél idén a világbajnoki futamok és az - amerikai ESPN csatorna által szervezett és közvetített - X Games sorozat mellett indul a magyar motokrossz bajnokság futamain és csapatával a német motokrossz bajnokságon (ADAC MX Masters) is.

Az X Games 2013-tól fut „bővített programmal", hiszen az előző években csak három városban (Aspen - USA, Tignes - Franciaország, Los Angeles - USA) rendeztek versenyeket. Idén azonban újabb három helyszín csatlakozott (Foz do Iguaçu - Brazília, Barcelona - Spanyolország, München - Németország) az először 1995-ben, Rhode Island-en megrendezett versenysorozathoz.

Németh Kornél, Nagy László és Mitók András
A képen: Mitók András, Németh Kornél és Nagy László

Németh Kornél igazi klasszis, megérdemli, hogy itthon is egyre többen megismerjék. Aki teheti, mindenképpen nézze meg versenyeit, hiszen motokrosszban akkora ász, mint Nagy László kézilabdában!

mg-1926-copy-szerkesztett_20130510125501_74.jpg
Németh Kornél és Nagy László

 

Nagy Vilmos