Magyar Utánpótlás Sport

Sűrű a program – egy edzés a Simon testvérekkel

Sűrű a program – egy edzés a Simon testvérekkel

Március végén adtam az utolsó "jelentést" a Simon testvérekről. Azóta sok víz lefolyt a torkunkon. Áron vállsérülése már a múlté, Bence pedig túl van egy junior világbajnokságon, ahol a két-három évvel idősebb korosztállyal versenyezve ért el pontszerző helyet. Ma meglátogattam a Testvériség SE újpesti edzőtermét, hogy érdeklődjek, hogylétük felől és terveikről.

A Simon testvérek és Végi Imre

Pont jókor jelentkeztem be, hiszen a program igen sűrű mostanában, és éppen ez az utolsó nap, amikor még mindketten itthon vannak. Áron holnap indul Csehországba egy nemzetközi felkészülési tornára. Szombaton verseny, vasárnap haza, hétfőn irány a tatai edzőtábor. Ott majd eltölthet egy újabb mozgalmas hetet.

Egy kis pihenés

Bence éppen egy hátsérüléssel bajlódik, ő ezért nem utazik testvérével. Végi Imre edzővel közösen úgy döntöttek, inkább a fontosabb megmérettetésekre pihen rá a január óta a felnőtt válogattottal is készülő fiatalabb Simon.

A Simon testvérek és Vági Imre - Testvériség SE

Az újpesti edzőterembe nem könnyű odatalálni, a vasúti sínek mellett megbúvó Elem utca 5-7 szám alatt több épület sorjázik. A Testvériség "székházát" a sor legvégén találom. Ha felirat nem lenne, akkor is felismerném, hogy itten edzés van folyamatban , mert a súlyok csattanása az utcára is kihallatszik.

Koncentráció

Belépek és Végi Imrét pillantom meg, aki nyugodtan figyeli egy székből a srácok edzését. Csak néha ad egy-egy utasítást, a fiúk már tudják, mi a dolguk. Bence hátfájása miatt nem megy másnap Csehországba. Erről kérdeztem először az edzőt.

Áron

Október 17-én lesz a felnőtt országos bajnokság, novemberben felnőtt vb-kvalifikáció, majd junior Eb Cipruson. Ezek fontosabbak, mint a csehországi torna. Az a fő, hogy a három rangos versenyre legyen egészséges.

Bence

Később beszélgettünk arról, mi lehet az ideális súlyemelő kor. Már amennyiben van ilyen. Végi szerint nincs, mert ez az egyéntől függ. Manapság 22-24 éves kor körül vannak a csúcson, de volt már olyan is – igaz jóval korábban –, aki 39 évesen lett világbajnok. Konkrétan a szombathelyi Tóth Géza volt ilyen. Ráadásul ő csak 22 évesen kezdte el a súlyemelést. Tényleg az egyéntől függ.

Súlyos

Végi hisz a Simon testvérek fényes jövőjében. "Teljesen kiemelkednek a magyar mezőnyből. Szédületes!” – mondja – „Most volt az ORV [Olimpiai Reménységek Versenye - szerk.] Kazincbarcikán. Ott mindenki elment már zuhanyozni, mikor Bence még a bemelegítőben volt. Tavaly és tavalyelőtt is ő nyerte az abszolút kategóriát. A felnőttek között tavaly is dobogós volt, ott persze, még kijön a korkülönbség. Szerintem, ha elkerülik a sérülések, akkor két év múlva – de az is lehet, hogy csak egy – nem lesz senki, aki megverje."

Bence

„Akkor az teljesen reális, hogy lassan az olimpiára készülhet?” – következtettem szakértői zseniálitással. „Teljesen reális.” – vágja rá a tényleg szakértő, majd folytatja – „Ha így fejlődik, nemhogy kikerül, de – beszéljünk csak erről – tuti, hogy pontszerző.”

„És Áron?” – kérdezem.

"Áron ugyanaz. Csak neki volt egy komolyabb vállsérülése, és amiatt került kisebb hátrányba." De sokkal gyorsabban rendbe jött, mint ahogy jósolták, és azóta rohamosan fejlődik. A junior Eb-keretben ő is ott van és remélik, jól is szerepel majd.

Áron

A tatai edzőtábor Simonéknak majdnem minden hónapos program. Bencét ráadául a felnőtt és a junior is "viszi". Az edző örül a táborozásnak, hiszen ott sokkal jobbak a körülmények. Elvárt beosztás szerinti étrend van, jobban tudnak pihenni stb. Tatán edzések délelőtt, délután és este is vannak. Budapesten iskolanapokon hétfő-szerda-péntek beosztásban jönnek edzeni – suli előtt és utána is. Kedden és csütörtökön csak délután.

Bence, Áron és csapattársuk

Hiába, no, aki élsportoló szeretne lenni, annak igen kemény melót kell beletennie. A tanárok már megszokták a sok kikérőt. Végülis sportgimnáziumról van szó.

Áron

Majdnem kimaradt! Júniusban Bence megjárta a kazanyi junior Vb-t is. Hatodik lett szakításban, hetedik lökésben és nyolcadik összetettben. Ehhez vegyük hozzá, hogy Bence akkor 17 volt, az összes többi induló 2-3 évvel idősebb.

Testvériség SE

Erre mondta Végi Imre, hogy idő, mint a tenger, csak nem szabad megsérülni.

A körülményekre nem panaszkodnak. Tudják, hogy a sportág nehéz helyzetben van, de őket ez annyira nem érdekli. Csak a sportra koncentrálnak, és a folyamatos fejlődésre. Hát nem ez a helyes hozzáállás?

Az Mi Team Investment természetesen továbbra is támogatja mindkét tehetséget.