Magyar Utánpótlás Sport

Új módszerek az iskolai testnevelésben

Új módszerek az iskolai testnevelésben

Új módszereket és minőséget vezetnek be az iskolai testnevelésben - hangzott el a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kiemelt projektje, a T.E.S.I. (Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések) projektzáró rendezvényén Szécsényben.

A T.E.S.I. olyan módszerei, mint a taktikai gondolkodás és az egészség- és személyiségfejlesztés az idei tanévtől beépülnek az órai munkába is. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára a projektzárón kifejtette: kidolgozták az iskolai testnevelés 2020-ig szóló stratégiáját, a T.E.S.I. keretében audiovizuális kiadványai gyakorlati és módszertani támogatást adnak a pedagógusoknak, és a diákok fittségi tesztje is használható már. Ez azért fontos, mert 18 éves korukra a fiúknak csak 37, a lányoknak csak 21 százaléka képes megőrizni a fittségét - hangsúlyozta az államtitkár. Cél az is, hogy ne csak a tanórákon, hanem szervezeti, egyesületi keretek között is sportoljanak a fiatalok - szögezte le dr. Szabó Tünde.


Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések, azaz TESI

Testnevelési bemutató a Magyar Diáksport Szövetség T.E.S.I. (Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések) elnevezésű kiemelt projektjének záróeseményén a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola tornatermében 2015. november 16-án. MTI Fotó: Komka Péter


Balogh Gábor, az MDSZ elnöke az európai uniós támogatással létrehozott T.E.S.I. négy pilléreként nevezte meg a 2020-ig tartó testnevelési stratégia kidolgozását, a módszertani fejlesztést, az egységes fizikai állapotfelmérést, valamint a hátrányos helyzetű tanulók bevonására építő testmozgásprogramot. MDSZ honlapjáról valamennyi anyag ingyenesen letölthető e-mailes regisztráció után. A testnevelés tanításának didaktikai alapjai című szakmódszertani kézikönyv. Balogh Gábor elmondta: az új módszerek között van a jógaalapú mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció alkalmazása, a mozgás- és ügyességfejlesztés, a tánc és a kreatív mozgás, vagy a 87 játékból álló alternatív játékgyűjtemény.


MTI / MCOnet