Sporthírek

Alakformálás felsőfokon, az elliptikus tréner segítségével

Alakformálás felsőfokon, az elliptikus tréner segítségével

Mit tudhat egy eszköz, amit nemes egyszerűséggel csak a kardiogépek királynőjeként emlegetnek?

Az elliptikus tréner az egyik legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb fitneszgép, ami azonban nemcsak a szívet, a tüdődet és a keringésedet dolgoztatja meg, hanem az alakformálásban is elképesztő eredményeket érhetsz el a segítségével, miközben az ízületeidet sem terheled meg.

Eredményességének titka, hogy egyetlen eszköz segítségével többféle mozgásformát (kerékpározás, taposás, futás és a sífutás) is beépíthetsz a mozgásprogramodba, és az ellenállás szintjének megváltoztatásával csodás izmokat formálhatsz magadnak.

Ebben a cikkben bebizonyítjuk, hogy ezzel az egyszerűnek tűnő edzőgéppel is elérheted a hőn áhított álomalakot, és adunk pár tippet ahhoz is, hogy garantáltan a legtöbbet hozhasd ki az otthon végzett edzéseidből! Ha már egyből a gépek közül válogatnál, a Ralf.hu elliptikus tréner útmutatóját olvasd el vásárlás előtt. Kötelező darab.

Mit jelent az alakformálás?

A szép, formás alakot alapvetően az izmaink határozzák meg, ezektől lesz a testünk feszes és tónusos. Ha tehát jó alakot szeretnél elérni, akkor elsősorban az izomzatod megdolgozását kell edzéseid fókuszába helyezni.

Mi a helyzet a testzsírral?

Az ellipszis tréner következetes használata hatékony zsírvesztést is eredményez, ami megkönnyíti az izmok formálását is. Egészséges testösszetétel mellett ugyanis az izomdefiniálás is látványosabb eredményekkel kecsegtet. Te magad is tapasztalni fogod, hogy amint leolvad rólad a zsír, szépen kirajzolódnak formás izmaid is.

Emellett azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minél több az izom rajtad, annál hatékonyabb lesz a kalóriaégetés is, hiszen az izmoknak rengeteg energiára van szükségük. Az ellipszis tréner mind a zsírégetés, mind pedig az izomformálás terén látványos eredményekkel kecsegtethet.

De vegyük sorra röviden, milyen izmokat is fogsz alaposan megdolgoztatni ezen a gépen!

 

 

Az elliptikus trénerrel számos izomcsoport formálható

Milyen izomcsoportokat formálhatsz az elliptikus tréneren?

Az elliptikus tréneren tested 80 százalékát tudod megmozgatni, és több izomcsoportot is formálhatsz a segítségével.

A teljes alsótest és fenék formálása

Az elliptikus tréneren jól megválasztott gyakorlatokkal megedzheted a láb összes izmát, amikor pedig visszafele pedálozol, akkor a fenék-és combhajlító izmokon, valamint a vádlin lesz a hangsúly.

A felső test formálása

Az eszközön található lengő karokat megragadva, a felső testedet is bekapcsolhatod az alakformálásba, miközben a lábaidat dolgoztatod. A fogantyúk segítségével a bicepsz és tricepsz lesz munkára fogva, miközben a toló és húzó mozgással a vállizmok sem maradnak ki az edzésből.

Összességében tehát egy pompás felsőtest formáló edzésben lesz részed ezen a gépen.

A mell-és hátizmok formálása

Természetesen ezek a nagy izomcsoportok sem maradhatnak ki a jóból! A V-alakot formázó széles hátizom a lengő karok húzásakor kapnak fontos feladatot, míg a kis-és nagy mellizom a tolómozdulat során fog formálódni.

A hasizom formálása és a törzsizom erősítése

Sokak edzésének kényes pontja a hasizom formálása. A tökéletesen lapos és kockás hashoz az elliptikus tréner önmagában valóban kevés lesz, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy pazarlod rajta az idődet! A lépegető mozdulat során ugyanis folyamatos összehúzódásra készteted a hasizmokat, hogy fenntartsd az egyensúlyt, és hátadat is egyenesen tarthasd. Érdemes olyan edzésvariációt is kipróbálnod, amikor elengeded a gép karjait, hiszen így jobban megfeszülnek a hasizmok az egyensúly megtartásához, mint amikor kapaszkodsz.

Tippek a még tökéletesebb alakformálásért!

Használd helyesen az elliptikus trénert!

Az elliptikus tréner csak akkor fejti ki áldásos hatását az alakformálásban, ha megtanulod jól használni:

  • A legfontosabb szabály, hogy mindig állj egyenesen a gépen, ez segít a hasizmok meghosszabbításában, és a törzsizmodat, valamint a felőstest izmait is így tudod hatékonyan erősíteni!
  • Ne dőlj előre, és ne támaszkodj a gépre, mert ezzel csökkented az edzésed hatékonyságát!
  • Képzeld el, mintha egy kerékpáron állva pedáloznál (nagyjából ezt kell megvalósítanod itt is), mozgás közben pedig mindig előre nézz, ne a lábaidat figyeld!
  • A lábaidat végig tartsd a pedálon, és a sarkaiddal nyomd le őket!

Ha megtanulod jól használni, akkor valóban látható eredményekre teszel szert általa

Változtasd meg az irányt!

Az elliptikus tréneren előre lépegetve főként a combizmaidat formálhatod, ám hátrafelé haladva nagyobb hangsúlyt kapnak a combhajlítók és a farizmok. A hatás maximalizálása érdekében kissé dőlj hátra, miközben térdeidet tartsd 90 fokos szögben!

Állítsd be a tempódat és növeld az ellenállást!

Ha formálódni szeretnél, akkor az ellenállást is célszerű növelned! Az ellenállás azt jelenti, hogy több erőre lesz szükség a pedálozáshoz, ami nemcsak a kalóriaégetésre, hanem egyúttal az izmaidra is kiváló hatással lesz. Ne feledd! Amikor alakformálásban gondolkodunk, akkor ez a két dolog kéz a kézben jár.

Minél jobb erőnlétre teszel szert, annál nagyobb ellenállásra lesz szükséged az edzések során, amit ezek a gépek biztosítani is tudnak számodra. Van itt azonban még valami!

Az ellenállás növelése mellett is törekedj az egyenletes, mérsékelt ütemű lépésekre, így alaposan megdolgoztathatod az alsó test izomcsoportjait, miközben a pulzusod sem emelkedik meg. Ügyelj rá, hogy ne lendületből lépjél és ne ugrálj a pedálokon, hanem tedd bele az izommunkát a feladat végrehajtásába!

Variáld a dőlésszöget is!

Egyes gépeken lehetőséged van a rámpa lejtését is megváltoztatni. A dőlésszög állításával lehetőséged lesz arra is, hogy újabb izomcsoportokat dolgoztass meg, és még hatékonyabban erősítheted comb- és farizmaidat is.

Az álomalakhoz csak egy elliptikus trénerre lesz szükséged

Láthatod, hogy az elliptikus tréner egy igazi jolly joker, amivel nemcsak a napi kardio adagodhoz juthatsz hozzá, hanem egycsapásra tonizálhatod a törzsizom mellett az alsó-és felső test izmait is, miközben ízületeidet is megóvhatod a sérülésektől.

 

CS.SZ.