Sporthírek

Svéd-magyar innováció forradalmasítja a leshelyzetek megítélését a futballpályákon

Svéd-magyar innováció forradalmasítja a leshelyzetek megítélését a futballpályákon

Egyéves fejlesztőmunka eredményeként elkészült az a svéd együttműködéssel kifejlesztett leselőrejelző rendszer, amely a a futballbírók, és asszisztenseinek döntéseit segítheti a leshelyzetek megítélésében.

A Workforms Kft. 2015. december 14-i közleménye szerint az új technológia "megbízhatóan képes mérni és előre jelezni a leshelyzeteket valós időben, ezzel elősegítve a játékvezetőket a helyes döntés meghozatalában". A mintegy 380 millió forint európai uniós támogatással megvalósult innováció tesztelése 2016 februárjában kezdődik egy nyugat-európai stadionban.


innováció, labdarúgás


Az alábbi képek szemléltetik, a prototípus működési elvét, amelyben az utolsó védőjátékos pozícióját a fehér vonal, az első támadó játékos pozícióját pedig a sárga, ha nincs les helyzetben és piros vonal, ha a játékos les helyzeten tartózkodik


"Az Offside Call Technology elnevezésű technológia forradalmi változást kíván előidézni a futballban" - olvasható a közleményben, amelyből kiderül, hogy a rendszer a leshelyzetek 95 százalékát képes helyesen megítélni, és az eredményeket továbbítani tudja a játékvezetőkhöz. A fejlesztők reményei szerint két-három éven belül módosítják a sportág szabályait úgy, hogy az OCT rendszer segíteni tudja a játékvezetők munkáját. A TRACAB rendszer által biztosított DUAL Vision technológia lehetővé teszi, hogy valós időben képesek legyünk teljesen passzív eszközökkel érzékelni a játékosok pozícióját és ez alapján elhelyezkedésüket a pályán.


MTI, workforms.hu / MCOnet