Magyar Utánpótlás Sport

Haladás: Európa élén a saját nevelésű játékosok száma alapján

Haladás: Európa élén a saját nevelésű játékosok száma alapján

A nemzetközi labdarúgás elemzésével foglalkozó svájci szervezet, a CIES Football Observatory készít egy sor érdekes statisztikát. Ezek alapján pedig felállít egy csomó listát, amelyek közül az egyiken most éppen a Haladás vezet. S hogy mit rangsorol ez a bizonyos lista? A saját nevelésű játékosokat foglalkoztató csapatokat. Európában tehát sehol sem játszik egyetlen klubban annyi saját nevelésű labdarúgó, mint Szombathelyen...


Van, amiben a Hali a legjobb Európában!

Először is tisztázzuk, a CIES mit ért saját nevelésű játékoson: azokat, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három szezont a klubnál töltöttek. Az ilyen játékosok szerepeltetésében a mamutklubok a kanyarban sincsenek a Halihoz képest. A legközelebb még a Barcelona található ilyen szempontból, de a szombathelyi klub még rájuk is több, mint 20 százalékot vert. Kiváló helyen szerepel még ugyanezen a listán az MTK is, amely 65,2 százalékkal az ötödik. A statisztikadömping egyébként 31 ország 471 klubjának adatai alapján készült.

A bajnokságokat a csapatok nemzetközi szereplése alapján három csoportra osztották. Az egyesbe került Spanyolország, Németország, Olaszország, Anglia és Franciaország; a kettesbe Hollandia, Ukrajna, Oroszország, Portugália, Belgium, Görögország, Törökország, Ausztria, Svájc, Dánia és Románia; a hármasba pedig Csehország, Izrael, Svédország, Ciprus, Lengyelország, Norvégia, Horvátország, Fehéroroszország, Szerbia, Szlovákia, Bulgária, Skócia, Finnország, Szlovénia és Magyarország.

Íme, a lista:

EURÓPA TOP 20 KLUBJA A SAJÁT NEVELÉSű JÁTÉKOSOK ALAPJÁN

1. HALADÁS (Magyarország) 85.7 százalék
2. Hearts (Skócia) 80 százalék
3. NK Osijek (Horvátország) 77.4 százalék
4. FK AS Trencin (Szlovákia) 68.2 százalék
5. MTK BUDAPEST (Magyarország) 65.2 százalék
6. FC Barcelona (Spanyolország) 64 százalék
7. Brommapojkarna (Svédország) 62.5 százalék
8. Athletic Bilbao (Spanyolország) 60.9 százalék
9. FK Radnicski Nis (Szerbia) 60 százalék
10. MFK Ruzomberok (Szlovákia) 59.1 százalék
11. Real Sociedad (Spanyolország) 57.7 százalék
12. Sigma Olomouc (Csehország) 57.1 százalék
13. JJK (Finnország) 54.2 százalék
14. Olympique Lyon (Franciaország) 53.8 százalék
15. Midtjylland (Dánia) 53.6 százalék
16. Aalborg (Dánia) 52.4 százalék
17. 1. FC Slovácko (Csehország) 52.2 százalék
18. Lahti (Finnország) 52.2 százalék
19. Feyenoord (Hollandia) 52 százalék
20. Hajduk Split (Horvátország) 52 százalék

Az öt nagy bajnokság közül arányaiban egyébként Angliában játszik a legtöbb külföldi: a játékosok 60,4 százaléka.

Artner Tamás, a Haladás mestere a klub honlapján az alábbi gondolatokat osztotta meg a nagyérdeművel a hír kapcsán: "A saját nevelésű játékosok beépítése 2003-ban kezdődött, miután a Lombard cégcsoport Pápára vitte az NB I-es jogot. Akkoriban a Haladás VSE-nek volt egy jó utánpótláskorosztálya, gondolok itt elsősorban az 1984-85-86-ban született futballistákra - erre épült a később NB II-ben bajnoki címet nyert együttesünk. Rózsa, Schimmer, Devecseri, Guzmics, Tóth Péter, Rajos, Nagy Gábor, Andorka ma is a keret tagja, nagy részük a csapat gerincét alkotja. Más kérdés, hogy adminisztratív okok miatt akkor nem jutottunk fel. Miután visszakerültem a Haladáshoz, azt a célt tűztem ki, hogy minél több saját nevelésű játékost hozzunk fel az utánpótlásból. Nincs pénzünk drága futballistákat igazolni, amit lehet, megoldunk házon belül, viszont a hiányposztokra szükséges a külső erősítés. Bízom a magyar játékosokban, így nem cserélnék olyan edzővel, akinek számolatlanul hozzák a külföldi futballistákat."

Forrás: football-observatory.com, NS, 444