Magyar Utánpótlás Sport

Kapusposzt: bemutatkozik Egyed Balázs, a DVTK fiatal tehetsége

Kapusposzt: bemutatkozik Egyed Balázs, a DVTK fiatal tehetsége
Kapusposzton soha nem állt rosszul a magyar foci, de az utánpótlás mindig fontos. A Diósgyőr fiatal kapustehetsége, Egyed Balázs már több embernek is "szemet szúrt". A piros-fehér csapat hivatalos honlapja készített interjút a DVTK U18-ban védő, '96-os születésű sráccal, amelyben szó esik a kezdetekről, a labdakezelés és a kudarcok feldolgozásának fontosságáról, na, meg kedvenc kapusáról, Victor Valdésről is.

Egyed Balázs (Fotó: Szabó Gábor, dvtk.eu)


"Eleinte mezőnyben játszottam – beszél a kezdetekről Balázs –, én is tanultam a labdavezetést, kapura lövést. Aztán egyszer beálltam a háló elé és Kupecz Tamás edző szeme megakadt rajtam. Így a következő tornán, Ózdon már én védtem a csapat kapuját. Rögtön jött a sikerélmény, mert elhoztam a legjobb kapusnak járó különdíjat, ezek után nem volt kérdés, hogy maradjak-e a kapuban." Balázs szerint a mai fociban nélkülözhetetlen, hogy a hálóőr lábbal is magabiztos legyen, ne csak kézzel, "ezért az edzéseken a labdatartó játékokba én is be szoktam szállni, hogy a mérkőzésen a lehető legjobban meg tudjak oldani egy hazaadást követő szituációt, ne csak vaktában bikázzam ki a labdát a mezőnybe vagy a lelátóra."

Arra a kérdésre, hogy melyik edzőjétől tanulta a legtöbbet, diplomatikus választ ad: "Mindenkitől tanultam valamit, de Szentiványi Józsefet emelném ki, aki azt tanította meg, hogyan kell feldolgozni egy kudarcot, hogyan kell talpra állni a legnehezebb helyzetben is. Az volt az elvárása, tegyünk meg mindent a győzelemért, ha nem is sikerül győzni, akkor is emelt fővel jöhessünk le a pályáról."

Hogy szerinte és edzői szerint miben jó, mik az erősségei? Nos, a ziccerek védésében jól áll. Akkor sem jön zavarba, ha lábbal kell megoldani egy-egy veszélyesebb szituációt. Persze tudja jól, hogy minden területen rengeteget kell még fejlődnie – főleg a magas beadásoknál. "Fiatalabb koromban sokszor hiába mutatták, mi a helyes megoldás egy szituációban. – vallja be őszintén – Nem mindig hittem a tapasztaltaknak. Manapság már, amikor látom, hogyan tanítják a kicsiket, be kell látnom, mennyire igazuk van. Figyelem őket, mert ugyan még remélhetőleg nagyon messze van a pályafutásom vége, de már megfordult a fejemben, hogy egyszer edző, kapusedző legyek."

Balázsék korosztályos csapata, az U18 a hetedik helyen áll a bajnokságban. Úgy gondolja a kötelezőt simán hozzák, de az előrelépéshez szükség lesz néhány meglepő bravúrgyőzelemre, és erre lát is esélyt tavasszal.

Nincs is olyan kapus, akinek ne lennének babonái. Balázs sem kivétel. A bevonulásnál például ügyel arra, hogy ne lépjen a vonalra, kezdés előtt pedig megüti a felső kapufát: "A felkészüléshez mindig hozzátartozik az is, hogy a találkozó előtt Victor Valdesről, a kedvenc kapusomról nézek videót."

A középiskolát a Berzeviczy Gergely Szakközépiskolában kezdte, de elmondása szerint, mióta délelőtt is vannak edzések, sokat hiányzott. "Mivel heti tizenhat angol órám volt, nehezen tudtam bepótolni a lemaradást, ezért az idei tanévben a Magister Gimnáziumba iratkoztam át. Jó tanuló vagyok, négyes az átlagom."