Sporthírek

Átadták a TE Sport-táplálkozástudományi Központját

Átadták a TE Sport-táplálkozástudományi Központját

Átadták a Testnevelési Egyetem első befejezett rekonstrukcióját, a Sport-táplálkozástudományi Központot. A 310 négyzetméter alapterületű, a legmodernebb műszerparkkal és labortechnológiával felszerelt nemzetközi szintű létesítmény nem csak Magyarországon hiánypótló, mivel a legcsekélyebb mennyiségű tiltott szert is kitudják mutatni.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy a táplálkozástudomány a sportorvoslás egyik leggyorsabban fejlődő ága. A magyar piacon mintegy 15 ezer legális táplálék-kiegészítőt forgalmaznak, ezek összetétele pedig annyira eltérő, hogy a sportolók számára szinte követhetetlen. A nemzetközi tapasztalatok szerint az étrend-kiegészítőkben a tiltott anyagok mennyisége 10-15 százalékra tehető, ez a szám is jól mutatja a központ és a laboratórium fontosságát - hívta fel a figyelmet.

 

Átadták a TE Sport-táplálkozástudományi Központját

A Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központja a legmodernebb műszerparkkal és labortechnológiával felszerelt létesítmény

 

Mocsai Lajos, a TE rektora beszédében kiemelte, a Hauszmann-házak műemléki védelméhez méltó építkezés zajlott le, amelynek keretén belül az alapoktól született újjá az épület. "Az elmúlt három év, azaz rektori kinevezésem óta végzett, nem túl látványos háttérmunkánknak ez az első látványos eredménye" - mondta Mocsai Lajos. A következő másfél évben a magyar sport számára szeretnének egy olyan vizsgálati központot felépíteni, ahol a biomechanikai, a sportpszichológiai, a pedagógia-szociológiai tudományok mellett az élettani mérések és a táplálkozástudomány is fontos szerepet tölt be. Mindez a jövőben kiegészül majd az ország legmodernebb teljesítmény-élettani laboratóriumával is, így adva megfelelő tudományos hátteret a magyar sportnak, hogy az hosszútávon is eredményes, és nemzetközi viszonylatban is versenyképes maradhasson.

 

MTI